Як змінювалася ціна на газ для українців за останні три роки

Читать на русском

З початком осені в Україні знову дорожчає газ для населення. У «Нафтогазі» це пояснюють сезонним чинником і зростанням гуртової ціни на блакитне паливо. «Слово і діло» відстежило, як змінювалася його вартість для українців в останні три роки (на прикладі Києва).

За останні три роки найстабільнішим з точки зору ціни на газ був 2018-й. З січня по листопад газ для населення коштував 6,96 гривень за кубометр. Однак з 1 листопада ціна зросла до 8,55 гривень. Тоді прем'єр-міністр Володимир Гройсман казав: або мінімальне підвищення, або «дефолт, галопуюча інфляція, знецінення всіх заощаджень».

Ціна 8,55 гривень збереглася до травня 2019 року. У травні вартість газу для киян знизилася до 7,81 гривень. Тенденція зниження ціни зберігалася до листопада: з 1 листопада вартість газу для жителів столиці зросла до 6,90 гривень за кубометр. У грудні вона знову знизилася – до 5,70 гривень, це була одна з найнижчих цін по Україні.

ПСГ України: скільки газу закачували у 2013-2020 рокахУкраїна почне опалювальний сезон з рекордними запасами газу – сховища заповнені щонайбільше на 85 відсотків.

З початку цього року і до липня вартість газу поступово знижувалася: у січні кияни платили 5,87 гривень за кубометр, в лютому – 5,01 гривень, в березні – 4,3 гривень, в квітні – 3,71 гривень, в травні – 2,95 гривень, в червні – 2,78 гривень. У липні жителі столиці віддавали за кубометр газу 2,97 гривень, в серпні – 4,49 гривень.

З осені блакитне паливо ще більше здорожчало. У вересні кубометр газу в Києві коштував 5,49 гривень, вартість у жовтні становить 6,66 гривень. З листопада тариф в Києві буде на рівні 8,82 гривень за кубометр.

Раніше ми писали, скільки газу закачували в українські ПСГ в 2013-2020 роках.

Нагадаємо, до 29-ї річниці незалежності України «Слово і діло» зібрало основні зміни в країні в цифрах і графіках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: