Збитки і прибутки: які результати діяльності найбільших енергокомпаній за останні 6 років

Читать на русском

З 20 травня Кабінет міністрів України більше не регулюватиме ціни на газ для теплокомуненерго та не буде продовжувати покладання спеціальних обов'язків для НАК «Нафтогаз України» з продажу природного газу виробникам теплової енергії за фіксованою ціною. Прем’єр Денис Шмигаль наголосив, що неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не буде покриватися фіксованою ціною на газ. Тепер всі ТКЕ, більшість із яких належить місцевій владі, будуть укладати контракти із газопостачальними компаніями самостійно. Аналітики «Слово і діло» перевірили звітність найбільших енергетичних компаній та показали на інфографіці результати їхньої роботи за останні шість років.

Що про діяльність найбільших енергетичних компаній свідчить фінансова звітність, дивіться на інфографіці Слово і діло.
Фінансова звітність найбільших енергокомпанійСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Національна енергетична компанія «Укренерго» за шість років показувала непогані цифри прибутку, але у минулому році компанія стала збитковою. Якщо у 2015 році її валовий прибуток становив 3,5 млрд грн, то уже в 2020 році ‒ збиток перевищив 24,9 млрд грн. Якщо брати до уваги чистий фінансовий результат за минулий рік, то компанія вийшла у мінус 27,5 млрд грн.

ПрАТ «Укргідроенерго» — найбільша гідрогенерувальна компанія в Україні, що включена до переліку 15 найбільших підприємств державного сектору економіки. Усі фінансові показники цієї компанії показують тільки прибуткову діяльність, яка упродовж останніх п’яти років лише зростає. Валовий прибуток «Укргідроенерго» з показника у 2,3 млрд грн в 2015 році збільшився до 8,3 млрд грн у 2020-му.

Державне підприємство «Національна атомна енергогенерувальна компанія «Енергоатом» забезпечує близько 55% потреб України в електроенергії, в осінньо-зимові періоди цей показник сягає 70%. Прибуткова у 2015-му компанія зафіксувала збитки у 2020 році. Валовий прибуток «Енергоатому» у минулому році становив 6,8 млрд грн. Однак фінансовий результат від операційної діяльності був збитковим ‒ мінус 2,3 млрд грн, а фінансовий результат до оподаткування становить мінус 5,7 млрд грн.

Публічне акціонерне товариство «Центренерго» є одним з найбільших сучасних підприємств електроенергетичної галузі країни. Збитковою компанія була у 2019 році, коли валовий прибуток становив мінус 0,8 млрд грн. Хоча вже за рік компанія вийшла у мінімальний прибуток, чистий фінансовий результат за підсумками 2020 року дорівнював 0,1 млрд грн.

ДП «Регіональні електричні мережі» займається розподілом, транспортуванням та постачанням електроенергії промисловим підприємствам важкої та видобувної промисловості, передусім вугільної. За показниками чистого фінансового результату підприємство було збитковим щороку від 2015-го до 2020-го.

Найбільших збитків компанія зазнала у 2016 році ‒ мінус 0,6 млрд грн. Показники валового прибутку компанії більш втішні, за результатами 2020 року плюс 0,12 млрд грн.

Нагадаємо, у Раді зробили припущення, внаслідок того, що з травня в Україні діє річний тариф на газ, борги українців за комунальні послуги можуть у підсумку перевищити 100 млрд грн, а тарифи на тепло зростуть на 57%.

«Слово і діло» розібралося, як за рік змінилася заборгованість українців за комуналку і яка ситуація по регіонах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: