НАТО не поспішає приймати Україну до своїх лав, бо побоюється Путіна – дипломат США

Читать на русском
Нерішучість НАТО дає Росії помилкове відчуття того, що вона заблокувала двом державам шлях до НАТО шляхом окупації частини їх території
Олександр ВершбоуСкриншот

НАТО не поспішає виконувати свої обіцянки щодо надання Україні та Грузії Плану дій для членства в Альянсі, оскільки побоюється цими діями спровокувати на агресію президента Росії Володимира Путіна.

Про це заявив американський дипломат Олександр Вершбоу під час Київського форуму з питань безпеки 15 травня, повідомляє «Україна 24».

«Члени НАТО постійно повторюють обіцянку, дану у 2008 році про те, що Україна і Грузія стануть членами НАТО в майбутньому, але вони не мають особливого бажання рухатися вперед, побоюючись спровокувати нову агресію з боку Росії. На жаль, існують певні неточні тлумачення того, що тоді сталося. Я дотримуюся думки, що саме коливання НАТО і брак єдності додали Росії сміливості в її діях. Але є й ті, хто вважає, що невдало сформульоване рішення саміту, а саме - однозначна обіцянка членства, спровокувало Росію, і ми повинні бути обережнішими сьогодні», - сказав Вершбоу.

Міста, острови і шельфи: які територіальні конфлікти мають країни-члени НАТОЯкі територіальні конфлікти мають країни-члени НАТО, дивіться на ексклюзивній інфографіці Слово і діло.

Дипломат додав, що нерішучість НАТО дає Росії помилкове відчуття того, що вона заблокувала двом державам шлях до НАТО шляхом окупації частини їх території та може таким способом впливати на рішення Альянсу про прийом нових членів.

«Це, звичайно, не стимулює пошук політичного рішення і дає можливість Путіну вважати, що час на його боці. Ми якимось чином повинні вплинути на його розрахунки», - додав дипломат.

Нагадаємо, саміт НАТО 14 червня в Брюсселі, швидше за все, пройде без участі української сторони як країни-партнера, проте в його порядку денному буде питання можливого отримання Україною ПДЧ в НАТО.

При цьому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 11 травня заявив, що на саміті НАТО в червні, швидше за все, ще не буде прийнято рішення про надання Україні Плану дій щодо членства.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: