Саміт НАТО і Україна: заступник голови ОПУ уточнив подробиці

Читать на русском
Саміт НАТО 14 червня у Брюсселі пройде без участі української сторони як країни-партнера. Але на саміті порушать питання про вступ України до НАТО, запевнили в ОПУ.
Ігор Жовкваbituk.media

Саміт НАТО 14 червня у Брюсселі, швидше за все, пройде без участі української сторони як країни-партнера, проте на його порядку денному буде питання можливого отримання Україною ПДЧ в НАТО.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в коментарі «Інтерфакс-Україна», опублікованому в суботу, 8 травня.

Чи стане Україна ближчою до НАТО на тлі можливої російської агресіїКористуючись загрозою нападу Росії, в Україні намагаються переконати НАТО взяти нас під свій захист. Чому така стратегія не спрацює та який альтернативний шлях – аналізував політолог Олександр Радчук.

«Нинішній саміт НАТО 14 червня буде проведено без участі країн-партнерів Альянсу, до яких серед інших відноситься і Україна. В цьому саміті візьмуть участь тільки країни - члени. Головним для нас є змістовне наповнення саміту 14 червня. Тут ми можемо бути впевненими, що тема України буде обов'язково обговорена», - сказав Жовква.

Він підкреслив, що «про обговорення української тематики на саміті НАТО запевняли найближчі партнери НАТО, а саме США, Канада, Німеччина, Франція і Польща».

Жовква додав, що рішення саміту, в тому числі щодо України, будуть зафіксовані в загальному підсумковому документі.

Заступник голови ОПУ зазначив, що Альянс дійсно іноді не проводить саміти з залученням країн-партнерів.

«Наприклад, такими були саміти у Лондоні в 2019 році або Страсбурзі і Келі в 2009 році, які пройшли тільки за участю країн-членів. Тому нинішній саміт Альянсу після обрання нового президента в США досить очікувано може проходити саме у «вузькому колі» держав-членів НАТО», - заявив Жовква.

Однак при цьому він не виключив, що «таке рішення про проведення саміту НАТО тільки серед членів Альянсу і без присутності країн-партнерів може бути переглянуто».

Нагадаємо, саміт НАТО відбудеться 14 червня 2021 року.

Напередодні віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що порядок денний саміту НАТО ще не затверджено і поки не можна точно сказати, чи прийме в ньому участь Україна.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: