США повинні визнати Україну основним союзником поза НАТО – генерал армії США

Читать на русском
Статус головного союзника поза НАТО традиційно надається урядом США державам, які мають стратегічні відносини зі Збройними силами США - але не перебувають у НАТО
Бен ХоджесAP Photo

Сполучені Штати не повинні обов'язково приймати Україну до лав НАТО, однак вони можуть надати Україні статус союзника поза НАТО, щоб підкреслити підтримку, яку надають Києву.

Про це заявив колишній командувач силами США в Європі генерал Бен Ходжес, повідомляє «Укрінформ».

«Україна повинна отримати статус основного союзника поза НАТО. Це слід зробити, щоб змінити наратив дискусії та послати сигнал як українським друзям, так і Кремлю, що Україна для нас важлива», - сказав Ходжес.

За словами генерала, розширення двостороннього співробітництва між США та Україною має велику важливість.

Міста, острови і шельфи: які територіальні конфлікти мають країни-члени НАТОЯкі територіальні конфлікти мають країни-члени НАТО, дивіться на ексклюзивній інфографіці Слово і діло.

«Я був радий дуже конструктивному візиту держсекретаря Блінкена в Україну. Це - початок створення необхідних механізмів для сутнісної двосторонньої угоди між США та Україною», - зазначив він.

Для того, щоб Україна вступила в НАТО, до цього необхідно схилити інших членів Альянсу.

«Немає сенсу говорити про членство України в НАТО, поки США та Україна не створять подібні механізми», - підсумував відставний генерал.

Статус головного союзника поза НАТО традиційно надається урядом США державам, які мають стратегічні відносини зі Збройними силами США, але в силу певних причин не є членами Північноатлантичного альянсу. На сьогодні такий статус мають 18 держав, у тому числі Австралія, Бразилія, Ізраїль, Південна Корея, Японія. Цей статус не передбачає колективної оборони, однак дає ряд військових і фінансових переваг.

Нагадаємо, саміт НАТО 14 червня в Брюсселі, швидше за все, пройде без участі української сторони як країни-партнера, проте в його порядку денному буде питання можливого отримання Україною ПДЧ в НАТО.

При цьому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 11 травня заявив, що на саміті НАТО в червні, швидше за все, ще не буде прийнято рішення про надання Україні Плану дій щодо членства.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: