Подкаст «Словом» за 13 травня: ізраїльсько-палестинський конфлікт та утримання президента з апаратом

Читать на русском

Про ізраїльсько-палестинський конфлікт. Про те, які витрати передбачені бюджетом на функціонування президента і його апарату. Про те, що росіяни думають про події на Донбасі та про висновки Венеційської комісії щодо судової реформи в Україні. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Ракетна війна між Палестиною та Ізраілем

Обмін ракетними ударами між Ізраїлем і Палестиною триває вже кілька днів.

11 травня Тель-Авів і його передмістя потрапили під ракетний обстріл з Сектора Гази. Після обстрілу на вулицях міста почалися масові заворушення. У місті Лода оголосили надзвичайний стан. В ході загострення конфлікту було оголошено надзвичайний стан і в ізраїльському місті Сдерот і його околицях. Пізніше Ізраїль назвав умову припинення ударів у відповідь. Та 12 травня бойовики ХАМАС відновили ракетні обстріли Ізраїлю. Після 18:00 по ізраїльській території було випущено 130 ракет, частина з яких досягла цілей, попри спроби системи «Залізний купол» перехопити їх.

При цьому в Ізраїлі сподіваються на мирне врегулювання конфлікту з палестинськими угрупованнями. На онлайн-брифінгу для іноземних журналістів прессекретар МЗС Ізраїлю Ліор Хаят заявив, що причинами нинішніх подій нібито є передІл влади всередині самої Палестини, де свої позиції намагається зміцнити угруповання ХАМАС - в тому числі такими методами. Результатом таких дії, вказав Хаят, може стати дестабілізація ситуації в усьому регіоні.

Президент та його апарат: скільки витратять на його утримання у 2021 році

Діяльність президента України, Офісу Президента та інших служб забезпечують 625 працівників. Забезпечення цієї діяльності коштуватиме платникам податків у 2021 році 419,5 млн грн.

На проведення офіційних заходів за участю Володимира Зеленського цьогоріч витратять 14,6 млн грн. Усього таких заходів заплановано 250, а отже на один в середньому витрачається 58,4 тис. грн.

Функціонування державних резиденцій, утримання адміністративних і господарських об'єктів, призначених для розміщення та обслуговування президента коштуватиме 170,9 млн грн. Загальна площа таких об'єктів і прилеглих територій становить 155 тис. 534,5 квадратних метрів, отже утримання одного квадрата резиденцій коштує близько 1 тис. 98,7 грн на рік.

На функціонування повітряного перевізника вищих посадових осіб ДАП «Україна» передбачено в держбюджеті 299,1 млн грн. На підприємстві працює 301 людина, в його розпорядженні 7 повітряних транспортних засобів. У цьому році заплановано 120 рейсів.

У скільки стає кожному платнику податків в Україні утримання глави держави і його Офісу, та які ще видатки передбачені бюджетом на підтримку роботи президента та його апарату - про це читайте в спеціальному матеріалі на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Російська пропаганда: чим задурюють голови у Росії

Російська недержавна організація «Левада-центр», яка регулярно проводить опитування громадської думки, оприлюднила наприкінці квітня дослідження під назвою «Загострення на Південному Сході України». Учасникам пропонувалося дати відповіді на кілька питань, що стосуються нещодавнього масштабного перекидання військ до кордонів з Україною.

В ефірі російських телеканалів пропагандисти намагалися виправдати можливу військову операцію проти України тим, що Україна, буцімто, готує «вторгнення» в ОРДЛО і навіть тим, що українська армія нібито може спробувати напасти на Росію. Однак, згідно з опитуванням «Левада-центр», таке «накачування» призвело до досить неоднозначних результатів.

48% опитаних вважають ініціаторами конфлікту на сході України - США та НАТО, 20% – вважають ініціатором саму Україну і лише 4% – Росію. Це досить традиційна точка зору росіян, які досить наполегливо вважають, що саме Захід роз'єднує два народи. Такі настрої особливо сильні серед громадян старше 55 років. У те, що саме США і НАТО винні в ескалації напруженості найбільше вірять споживачі теле і радіопередач (57 і 55%, відповідно). Провину на Україну при цьому покладають 24 і 27% громадян.

А ось читачі інтернет-видань, користувачі соцмереж і підписники телеграм-каналів є більш критичними. Лише 46 і 17% читачів інтернет-видань схильні звинувачувати відповідно «ворожий Захід» і Україну. Ще менше таких людей серед користувачів соцмереж - 39 і 16%. 28% читачів Telegram вважають, що саме Росія винна в загостренні, 26% покладають цю провину на США з НАТО і 14% – на Україну.

Більше про це дослідження та про «Проблиски свідомості» читайте в авторській колонці Дениса Поповича на «Слово і діло».

Судова реформа: що каже Венеційська комісія

Ще 15 лютого президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради три законопроєкти, які повинні вирішити проблемні питання в судовій системі та, зокрема, скоротити повноваження ОАСК. Один із законопроєктів президента передбачає створення при Вищій Раді Правосуддя - Етичної ради, яка встановлюватиме відповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності. Ця рада має складатися із шести людей: троє мають бути чинними суддями або суддями у відставці, а решта — міжнародні експерти. Своєю чергою Венеційська комісія рекомендувала викласти критерії відповідності у тексті закону або залишити посилання на національні чи міжнародні джерела.

У коментарі «Слово і діло» експерт з конституційного права Богдан Бондаренко зазначив, що «критерії доброчесності» вкрай складно, а то і неможливо прописати.

«Доброчесність ‒ це критерій, який не можна виписати у законі чи об'єктивно передбачити, але попри складність трактування, варто розуміти, що у визначенні цього поняття має бути консенсус між експертами, суспільством, політиками та суддями. Тоді можна говорити про встановлення умовних «берегів», але на практиці це практично нереально. Складність полягає у тому, що йде оцінювання не тільки самого кандидата, але і його дій. Тобто важливо те, як дії тієї чи іншої особи можуть вплинути на судову систему, а такі нюанси вкрай складно прописати», ‒ наголошує експерт.

Крім того, комісія вважає закоротким тримісячний термін, впродовж якого Етична рада має перевірити чинних членів ВРП і рекомендує, щоб висновки про невідповідність посаді надавалися НАЗК та НАБУ.

Що про висновки комісії та сам законопроєкт Зеленського кажуть експерти ‒ читайте у нашому спеціальному матеріалі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: