Подкаст «Словом» за 7 травня: підсумки візиту Блінкена, вихід з «червоної зони» і амністія капіталів

Читать на русском

**Про результати візиту держсекретаря США в Україну. Про нульову декларацію та амністію капіталів для українців. Про кількість шкіл в країні та про те, як змінювалася середня освіта від проголошення незалежності та до сьогодні. Про вакцинальну кампанію та майже повний вихід країни з «червоної» зони. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом». **

Візит Блінкена до України: підсумки

Президент України Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Блінкен на зустрічі обговорили питання війни на Донбасі, окупацію Криму, ситуацію з безпекою в Чорному та Азовському морях, визначили спільну позицію щодо «Північному потоку-2». Про це стало відомо зі спільної пресконференції за підсумками зустрічі.

«Також ми обговорили питання реформ в Україні - що нам вдалося, де ми ще на шляху. В цілому - зустріч змістовна, ми вважаємо, що це буде фундаментальний рік відносин між Україною і США», - заявив на пресконференції Володимир Зеленський.

Ентоні Блінкен, після переговорів сказав, що «перед Україною стоять два виклики. Один зовнішній - від Росії. Другий - загроза зсередини, це корупція, олігархи та інші особи, які ставлять свої інтереси вище інтересів українського народу. І ці два елементи взаємопов'язані, тому що Росія також використовує корупцію та осіб, які допомагають їй просувати свої інтереси проти інтересів українського народу».

Відповідаючи на питання про агресію Росії держсекретар США підкреслив, що відведення російських військ від кордонів України виконано частково. І закликав РФ припинити агресію щодо України.

«Ми спостерігаємо за ситуацією дуже ретельно. Є жертви на лінії зіткнення, також кібератаки. Все це відбувається кожен день. Ми проти дій Росії щодо дестабілізації в Україні», - заявив Блінкен.

Нагадаємо, держсекретар США також зустрівся в Києві з главою МЗС Дмитром Кулебою і главами фракцій українського парламенту.

Також відбулася зустріч Блінкена і предстоятеля ПЦУ Єпіфанія - разом вони взяли участь у церемонії вшанування пам'яті загиблих українських героїв, поклавши квіти до Стіни пам'яті.

Що для України означає цей візит і як він може вплинути на позиціонування країни на міжнародній арені - про це читайте в коментарі експертів для «Слово і діло».

Передвиборчі обіцянки Зеленського: нульове декларування

Оточення президента останнім часом активно використовує тезу про те, що Володимир Зеленський виконує передвиборчі обіцянки. За даними «Слово і діло», виконано 17% президентської програми. Однією з обіцянок було «запровадити одноразову «нульову декларацію» для бізнесу». З цим пов'язана ще одна обіцянка – направити отримані кошти на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених українців.

Наприкінці лютого 2021-го Зеленський зареєстрував у Верховній раді пакет законопроєктів із запровадження в Україні податкової амністії. Вони позначені як невідкладні, і три з чотирьох депутати вже схвалили у першому читанні.

За пропозицією президента, з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022-го має бути проведено одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. Той, хто подасть «нульову декларацію» буде звільнений від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства. Крім того, держава гарантує нерозголошення інформації державними органами або посадовими особами, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

Подати «нульову декларацію» зможуть фізичні особи-резиденти України та фізособи-нерезиденти, які на момент отримання активів були резидентами. У декларації можна буде записати доходи, які на момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню, але податків і зборів із них не сплатили.

Податкова амністія, при цьому, не стосуватиметься чиновників. «Це точно не про відбілювання тих грошей, які хтось вкрав у держави», – наголосив голова комітету з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Які активи можна буде «відбілити» за допомогою «нульової декларації» і що насправді зовсім не потрібно буде декларувати - про це читайте в спеціальному матеріалі на нашому сайті та в телеграм-каналі.

У якому стані знаходиться українська освіта

Станом на початок 2021 року в Україні функціонують 1033 опорні школи та 1540 філій. Загалом по країні майже 475 тис. учнів навчаються в опорних школах. В умовах децентралізації такі школи вважають головними у громаді, там найвищий рівень успішності учнів та найкращі умови для навчання.

Нині найбільше таких шкіл у Кіровоградській області ‒ 80 і ще 196 філій. Трохи менше опорних закладів середньої освіти у Полтавській області ‒ 74 і 60 філій.

На третьому місці за кількістю таких освітніх закладів Житомирщина ‒ 71 школа і 74 філії.

Найменше опорних шкіл у Луганській області ‒ 18, дещо більше їх у Миколаївській та Івано-Франківській областях ‒ по 21-й.

А от найбільше учнів у порівнянні з іншими областями навчається в опорних школах Львівщини ‒ 35 759 дітей.

Якщо брати до уваги загальну кількість шкіл в Україні, то з 1991 року і до сьогодні їхня чисельність скоротилася на сім тисяч і становить 14 900. Так само помітно зменшилася і кількість школярів з більш ніж 7 млн 102 тис. до 4 млн 211 тис. Натепер на одного вчителя припадає 10 учнів, а загалом у школах викладають 440 тис. педагогів.

Як змінювалася середня освіта в Україні з моменту проголошення незалежності та донині, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

«Червона зона» майже скінчилася

З 7 травня в Україні в «червоній» зоні залишається тільки одна область. Запорізька і Полтавська області переходять до «жовтої» зони епіднебезпеки. «Червоною» залишається поки тільки Сумська.

Між тим Україна до кінця травня має отримати партію вакцини від коронавірусу компанії Pfizer. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, до 20 травня мають прибути близько 500 тисяч доз вакцини, повідомляє Україна 24.

Крім Pfizer, в травні Україна має отримати партії й інших вакцин, зокрема Sinovac і AstraZeneca. 100 тисяч доз AstraZeneca Україна отримає від Румунії.

Як повідомлялося раніше, в Україні повторні щеплення проти коронавірусу вакциною AstraZeneca почнуть робити з 19 травня. Також відомо, що Міністерство охорони здоров'я України вирішило збільшити інтервал між щепленнями вакциною AstraZeneca.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: