«Червоні лінії» монобільшості: кого із нардепів виключили або могли виключити зі «Слуги народу»

Читать на русском

Фракція «Слуга народу» з серпня 2019 року виключила зі своїх лав шістьох депутатів, незважаючи на те, що для монобільшості важливий кожен голос. Можливо, що незабаром фракцію залишить іще Євген Шевченко: після його зустрічі з Лукашенком вже почався збір підписів за виключення. «Слово і діло» пропонує згадати, кого і за що виганяли з фракції «Слуга народу», а також хто з нардепів уникнув виключення, попри скандали.

З фракції Слуга народу за два з половиною роки виключили шістьох депутатів – Полякова, Скороход, Лероса, Іванісова, Дубінського і Юрченка.
Кого виключали з фракції Слуга народуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Кого і за що виключили з фракції «Слуга народу»

Першими, в листопаді 2019 року, фракцію «Слуга народу» примусово полишили депутати Ганна Скороход та Антон Поляков.

Офіційна причина виключення – голосування нардепів за законопроєкти наперекір рішенню фракції. Скороход своє виключення пов'язувала з тим, що вона голосувала проти законопроєкту про ринок землі у першому читанні. Крім того, вона звинувачувала владу, що через це голосування був незаконно затриманий її чоловік. Своєю чергою, глава Давид Арахамія звинуватив Скороход у пропонуванні хабарів.

На даний момент і Скороход, і Поляков є членами депутатської групи «За майбутнє».

На початку грудня 2019-го з фракції виключили Романа Іванісова. У депутата виявили погашену судимість за зґвалтування. Його також закликали здати депутатський мандат, але мажоритарник цього не зробив.

На початку вересня минулого року зі «Слуги народу» виключили Гео Лероса. Цьому передував серйозний скандал: нардеп оприлюднив відеозаписи, на яких людина, схожа на брата Андрія Єрмака, веде переговори про «продаж» посад в органах влади.

Потім Лерос звинуватив президента Володимира Зеленського у тому, що він «злився» зі старою системою, а не бореться із нею, звинуватив також у порушенні обіцянок. Керівника ОПУ Єрмака нардеп назвав «агентом ГРУ РФ». Ці звинувачення і стали останньою краплею.

Наступним фракцію покинув депутат Олександр Юрченко. У вересні 2020 року його помічника спіймали на хабарі, самого Юрченка вважають причетним до злочинної схеми. Нещодавно НАБУ завершило розслідування його справи: за версією слідства, Юрченко в завуальованій формі попросив надати йому через посередника – його помічника – неправомірну вигоду в сумі 13 тисяч доларів за внесення пропозицій до законопроєкту «Про управління відходами» і надалі 200 тис. дол. для підкупу нардепів-членів відповідного комітету за голосування за поправки.

Юрченко вийшов з СІЗО під заставу, на нього покладено певні обов'язки. Заяву про вихід з фракції він написав сам і зараз продовжує ходити у парламент.

Останнє і одне з найскандальніших виключень із лав «Слуги народу»: Олександра Дубінського 2 лютого виключили з фракції, а 15 березня – з партії. Неприємності депутата почалися з того, що США запровадили проти нього і ще кількох громадян України санкції за втручання у вибори президента. Володимир Зеленський попросив Дубінського добровільно полишити фракцію, але той відмовився. Тоді це зробили примусово. З партії депутата вигнали за порушення статуту.

Хто зі «слуг народу» уникнув виключення з фракції

У вересні 2019-го депутати Олена Копанчук і Сергій Литвиненко так запрацювались у «турборежимі», що їх викрили на кнопкодавстві. При цьому в меморандумі партії зазначено, що депутати повинні відмовитися від мандата в разі неперсонального голосування.

Але Копанчук і Литвиненка пожаліли: вони публічно вибачилися під час засідання Ради і залишилися членами фракції. Також нардепи передали свою місячну зарплату на благодійність.

У жовтні 2019 року журналісти зафіксували, як Богдан Яременко прямо під час пленарного засідання Ради домовлявся про купівлю секс-послуг. Спочатку депутат назвав листування фейковим, але потім вибачився перед президентом, сім'єю і фракцією.

З фракції Яременка виключати не стали, але він залишився без посади голови парламентського комітету з питань зовнішньої політики.

Двічі на порушенні карантину попадався нардеп Микола Тищенко. Навесні минулого року його ресторан працював під час локдауну, а цієї весни Тищенко влаштував вечірку на честь дня народження дружини (теж під час суворого локдауну в Києві).

Ані в перший, ані в другий раз Тищенка з фракції не виключили. Вирішили, що депутат має заплатити максимальний штраф за порушення.

Натепер зависло питання про виключення зі «Слуги народу» Євгена Шевченка. У квітні він їздив до Білорусі і зустрічався з Олександром Лукашенком, тоді як Україна не визнає результатів президентських виборів у країні і депутата туди ніхто не делегував. На засіданні фракції начебто домовилися виключити Шевченка (і, за його словами, він вже давно про це просить), зараз збирають підписи.

На початку року розбіжності з колегами по фракції були у Єлизавети Ясько. За її словами, у неї «виникли серйозні розбіжності з деякими колегами зі «Слуги народу», які перейнялися цінностями і діють методами, які несумісні з моїми ідеалами і переконаннями». У результаті Ясько зняли з посади керівника української делегації в ПАРЄ, але питання про виключення з фракції не виникало.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» з'ясувало, нардепи з яких фракцій та груп найчастіше підписувалися під поданнями до КСУ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: