Провладна партія частіше звертається до Конституційного суду, ніж ЄС і «Голос»

Читать на русском

За час роботи Верховної ради IX скликання депутати внесли до Конституційного суду 38 подань щодо конституційності рішень Кабміну, парламенту або навіть указу президента. «Слово і діло» з'ясувало, нардепи з яких фракцій та груп найчастіше підписувалися під зверненнями до КСУ (нагадаємо, під одним поданням має бути щонайменше 45 підписів).

Лідерами за кількістю звернень до КСУ є депутати «Опозиційної платформи – За життя». Під 22 поданнями стоїть підпис Олександра Качного і Михайла Макаренка. Депутати, зокрема, просили КСУ скасувати статтю про незаконне збагачення (і домоглися свого), закон про об'єднання територіальних громад, закон про Вищий антикорупційний суд.

Під 21 поданням стоїть підпис Наталії Приходько і Антоніни Славицької. Микола Скорик теж підписував 21 подання до КСУ, але один підпис відкликав – передумав оскаржувати конституційність закону про недопущення переслідування учасників протестів. Їхні колеги із фракції ОПЗЖ – Наталія Королевська, Михайло Папієв, Тетяна Плачкова, Валерій Гнатенко, Юрій Загородній, Володимир Мороз – 20 разів зверталися в КСУ.

Під 17 поданнями в КСУ підписався позафракційний Антон Яценко. Він оскаржував конституційність Виборчого кодексу, «антиколомойського» закону, закону про прокуратуру.

Уже позафракційний нардеп Олександр Дубінський 14 разів приєднався до подань до Конституційного суду. Він, зокрема, брав під сумнів конституційність призначення Артема Ситника директором НАБУ, конституційність рішення Кабміну про карантин «вихідного дня» і закон про земельну реформу.

По 14 подань до КСУ також підписали депутат з групи «За майбутнє» Анна Скороход, нардеп з групи «Довіра» Олександр Ковальов.

Активно звертаються в КСУ члени фракції «Батьківщина». Підпис Володимира Кабаченка стоїть під 13 поданнями, Олександра Абдулліна, Костянтина Бондарєва, Михайла Волинця, Андрія Пузійчука – під 12, Сергія Власенка, Вадима Івченка, Івана Кириленка, Олександра Кучеренка, Валентина Наливайченка, Андрія Ніколаєнка та Михайла Цимбалюка – під 11.

Зі «слуг народу» 11 разів звертався в КСУ Олександр Матусевич. Він підписував подання про конституційність призначення Ситника, про створення Кабміном оператора на ринку тютюну, про конституційність «антиколомойського» закону. 10 разів зверталася в КСУ Ольга Василевська-Смаглюк, по 9 разів – Сергій Гривко, Сергій Демченко і В'ячеслав Рубльов.

Депутати «Європейської солідарності» і «Голосу» не дуже часто користуються своїм правом звернутися до Конституційного суду. Олексій Гончаренко (ЄС) підписав 4 подання, зокрема, щодо постанови Ради про збільшення районів.

З «Голосу» в КСУ зверталися тільки Соломія Бобровська (двічі), Юлія Клименко і Ярослав Рущишин (по одному разу).

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, хто з депутатів почав діяти всупереч своїй обіцянці змінити виборчу систему і підписав подання в КСУ щодо конституційності окремих положень нового Виборчого кодексу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: