Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо законопроекту Зеленського про ВРП

Читать на русском
Законопроєкт, що подається президентом України Володимиром Зеленським, передбачає створення Етичної ради
Ілюстративне фотоua.news

Венеціанська комісія оприлюднила терміновий висновок щодо законопроєкту №5068 щодо процедури обрання членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Документ опублікований на сайті Комісії 5 травня.

Експерти комісії нагадали, що законопроєкт, який подається президентом України Володимиром Зеленським, передбачає створення Етичної ради. Трьох його членів має номінувати Рада суддів України, а ще трьох - міжнародні та іноземні організації, які надають Україні допомогу в судовій реформі та боротьбі з корупцією.

«Завдання етичної ради - попередній відбір кандидатів у ВРП і перевірка на доброчесність чинного складу органу» - сказано в документі.

Судова реформа: чого очікувати від законопроекта ЗеленськогоКоманда Зеленського мала бути більш відкритою щодо проведення судової реформи, вважає експерт.

Венеціанська комісія внесла пропозицію про те, що визначальний вплив на рішення по етичній раді повинні надавати голоси експертів від міжнародних партнерів.

«Рішення повинні прийматися більшістю голосів. При цьому підтримка як мінімум двох міжнародних експертів є обов'язковою. Крім цього, у випадках, коли голоси розподілятимуться три на три, перевага має бути за тією позицією, яку підтримують щонайменше два міжнародні експерти», - пояснили члени комісії.

Також рекомендується надати ЕС повноваження для проведень розслідувань щодо кандидатів у члени ВРП - наприклад, такі ж, як при виборі членів Вищого антикорупційного суду. Крім того, зазначений у законопроєкті тримісячний термін перевірки членів ВРП визнаний нереалістичним. Комісія пропонує наділити етичну раду повноваженнями укладати перелік кандидатів на посаду членів ВРП, позбавивши цього права комітет Верховної Ради з питань правосуддя.

Також рекомендується, щоб ЕС надавав висновки про невідповідність на посаді Національному агентству з питань запобігання корупції та Національному антикорупційному бюро для подальших дій.

Нагадаємо, 15 лютого президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради три законопроєкти, які повинні вирішити проблемні питання в судовій системі та, зокрема, скоротити повноваження ОАСК. При цьому законопроєкти №№ 5068 і 5069 визначені Зеленським як невідкладні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: