Піти без втрат: чого чекати від переговорів між Зеленським і Путіним

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Президент України Володимир Зеленський доручив керівнику свого офісу Андрію Єрмаку узгодити з Кремлем дату і місце зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним. На думку пана Зеленського, шанси на те, що ця зустріч відбудеться доволі високі. Однак навряд чи глава української держави диктуватиме умови на цих переговорах.

Розмови про можливу зустріч між президентами України і РФ - Володимиром Путіним і Володимиром Зеленським почалися минулого тижня. У своєму відеозверненні Володимир Зеленський запросив свого російського колегу зустрітися на лінії розмежування на Донбасі. У відповідь Путін запропонував це зробити в Москві, не забувши при цьому нагадати про необхідність вести прямі переговори з підконтрольними РФ бойовиками «ДНР» і «ЛНР».

У п'ятничному ефірі передачі «Свобода слова Савіка Шустера» віцепрем'єр України Олексій Резніков заявив, що розмова Зеленського і Путіна в Москві неможлива. За словами віцепрем'єра, президент не може зустрічатися з главою країни-агресора в його ж столиці. Однак у понеділок, 26 квітня, Зеленський повідомив, що президент РФ підтвердив бажання зустрітися. «Мені здається, що все йде до того, що ця зустріч відбудеться», – заявив президент України. Також стало відомо, що керівнику ОП Андрію Єрмаку було доручено узгодити з Кремлем дату і місце зустрічі з президентом Росії.

За словами Зеленського, важливим є не місце зустрічі, а її зміст. Тем для розмови з господарем Кремля чимало. Перш за все, це, звичайно, послідовність виконання Мінських угод. Як відомо, Москва наполягає на виконанні «Мінська-2» в чинній редакції, де політична частина врегулювання, пов'язана зі змінами до Конституції України і місцевими виборами в ОРДЛО, повинна бути виконана раніше, ніж Україна відновить свій контроль над кордонами. І в цьому ж контексті лежить вимога Путіна проводити прямі переговори з ватажками бойовиків, оскільки в рамках «Мінська-2» Росія не бачить себе учасником конфлікту на Донбасі, а вважає себе посередником у його врегулюванні.

Україна ж потребує повернення контролю над кордоном в Донецькій і Луганській областях, а вже потім готова реалізовувати політичний блок. При цьому в Києві справедливо вважають Росію учасником конфлікту, оскільки саме вона підтримує і фінансує маріонеткові «республіки» Донбасу. Саме на цьому і базується прагнення Зеленського налагодити прямий контакт з Путіним.

Однак проблема в тому, що Путін навряд чи вважає Зеленського рівним собі співрозмовником. Зараз у Кремлі існує думка, що Україна підконтрольна Сполученим Штатам, а тому дуже сумнівно, що зустріч між Зеленським і Путіним відбудеться до саміту між Путіним і президентом США Джо Байденом. Адже президент РФ доклав зусиль для того, щоб у Вашингтоні на нього звернули увагу. Для цього він зігнав десятки тисяч солдатів до кордонів з Україною і вивів ситуацію на лінію реальної війни.

Українське питання навряд чи буде головною темою під час зустрічі між президентами Росії та США, проте ситуація навколо нашої країни, включаючи мирне врегулювання на Донбасі, безумовно, стане предметом політичних торгів. Нам залишається лише сподіватися на те, що «великі дядьки» максимально врахують наші інтереси. Результати зустрічі між Байденом і Путіним будуть доведені до офісу українського президента, і Зеленський буде змушений слідувати в заданому руслі.

Саме тому президент України, під час переговорів з Володимиром Путіним (якщо такі відбудуться), навряд чи зможе диктувати умови. Тут, скоріше, буде важливо зберегти обличчя і піти без великих втрат.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: