Суддям підняли пенсії на 10 тисяч, військовим – на 67 гривень: у ПФУ пояснили причини

Читать на русском
Середня пенсія судді станом на сьогодні становить 77,3 тис.грн, середня пенсія військового у відставці — 5,65 тис. грн.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

З початку поточного року пенсія українських військових зросла всього лише на 67 грн, в той час, як українські судді-пенсіонери отримали в середньому 9,4 тис.грн надбавки до пенсії.

Про це з посиланням на дані Пенсійного фонду України повідомляє «Сегодня».

Середня пенсія судді станом на сьогодні становить 77,3 тис.грн, середня пенсія військового у відставці — 5,65 тис. грн.

Перерахунок пенсій для суддів відбувається незалежно від перерахунку пенсій інших громадян, – пояснили в ПФУ.

Індексація пенсій: кому та на які суми збільшили виплати з 1 березняМінімальний розмір підвищення пенсії з березня становить 100 гривень. Індексація не поширюється на держслужбовців, науковців та ще кілька категорій пенсіонерів.

«Суддя отримує довічне грошове утримання в розмірі 50% винагороди судді, який працює на відповідній посаді. У разі зміни розміру винагороди чинного судді здійснюється перерахунок раніше призначеного довічного утримання. Воно виплачується Пенфондом внаслідок дотацій держбюджету», - розповіли в ПФУ.

В Україні на сьогодні налічується близько 3556 суддів-пенсіонерів, що становить 0,03% від загального числа українських пенсіонерів. Але при цьому варто враховувати нюанс, що на відміну від інших громадян колишні судді отримують не пенсію в її звичному розумінні, а «довічне утримання». Тому на «пенсію» судді не поширюється обмеження максимально допустимої виплати, що не може перевищувати 10 мінімальних пенсій. На сьогодні ця сума дорівнює 17 690 грн.

На утримання колишніх суддів ПФУ щомісяця виділяє в сумі 275 млн грн на місяць або 0,7% від усіх пенсійних виплат.

Нагадаємо, раніше в Мінсоцполітики заявили, що в Україні виникли проблеми з перерахунком пенсій для колишніх військовослужбовців. Програма підвищення пенсій для відставних військових потребує виправлення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: