В Мінсоцполітики розповіли, як дистанційно оформити пенсію

Читать на русском
В Україні можна оформити пенсію, не виходячи з дому. Правда, на завершальному етапі відвідати сервісний центр все одно доведеться
Ілюстративне фотоУкраїнська правда

В Україні на період чинного в країні карантину пенсійні послуги можна отримувати онлайн-режимі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Також доступний мобільний додаток «Пенсійний фонд». Серед іншого, можна дистанційно оформити пенсію.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

Що треба зробити для дистанційного оформлення пенсії в Україні:

  • увійти на портал електронних послуг ПФУ, використовуючи кваліфікований електронний підпис (КЕП), або за допомогою системи електронної ідентифікації GOVID;
  • вибрати розділ «Заява на призначення пенсії»;
  • заповнити запропоновану анкету;
  • прикріпити до заяви проскановані копії необхідних для призначення пенсії документів;
  • вказати вид бажаного формату пенсійного посвідчення (паперове або у вигляді пластикової картки);
  • вибрати спосіб інформування по етапах обробки заяви;
  • підписати заяву електронним кваліфікованим підписом;
  • відправити заповнену форму в ПФУ.

Індексація пенсій: кому та на які суми збільшили виплати з 1 березняМінімальний розмір підвищення пенсії з березня становить 100 гривень. Індексація не поширюється на держслужбовців, науковців та ще кілька категорій пенсіонерів.

Варто знати, що оформлена таким чином заява передається до ПФУ автоматично. Рішення про призначення пенсійних виплат має надійти протягом 10 днів у форматі СМС, а в особистому кабінеті на порталі буде показуватися інформація про стан обробки заяви та прийняття рішення щодо призначення пенсії.

Однак відвідати сервісний центр все одно доведеться - там потрібно буде завірити надані документи та отримати пенсійне посвідчення після того, як прийде рішення щодо призначення пенсії.

Нагадаємо, що Пенсійний фонд України перевіряє пенсії, які призначають українцям. І горе тому, у кого знайдуть порушення. Якщо є непідтверджений стаж або непідтверджений розмір зарплати - ПФУ може знизити пенсію заднім числом, а переплату зобов'язати повернути до бюджету через суд.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: