Лазебна озвучила кількість українців, які перейшли на накопичення пенсій

Читать на русском
Міністр зазначила, що на 11 мільйонів пенсіонерів в Україні припадає 13 мільйонів тих, хто платить до Пенсійного фонду.
Марина ЛазебнаВідкрите джерело

В Україні вже близько мільйона громадян в добровільному порядку користуються системою добровільних недержавних пенсійних накопичень.

Про це розповіла Міністр соціальної політики України Марина Лазебна в ході онлайн-презентації нової аналітичної довідки ООН про соціальний захист в Україні, також згадуючи про пенсію, повідомляє Finance.

«У 2003 році була в Україні введена, тобто були прийняті закони, трирівнева пенсійна система. Солідарна, яка є сьогодні в країні, вона працює, накопичувальна, другий рівень, не введена в країні, працює тільки добровільний рівень. І знову ж таки, через недостатню увагу влади до цього рівня ми маємо те, що сьогодні добровільними накопиченнями користується лише 9% від кількості застрахованих осіб.тобто приблизно 1 мільйон. Це дуже мало, і це також недоробка влади, недостатня увага влади до розвитку добровільних накопичень», — розповіла Лазебна.

Індексація пенсій: кому та на які суми збільшили виплати з 1 березняМінімальний розмір підвищення пенсії з березня становить 100 гривень. Індексація не поширюється на держслужбовців, науковців та ще кілька категорій пенсіонерів.

Міністр зазначила, що на 11 мільйонів пенсіонерів в Україні припадає 13 мільйонів тих, хто платить до Пенсійного фонду.

«Можливо, у 2016 році ніхто не міг відповісти, чи правильне рішення про зниження єдиного соціального внеску вдвічі. Всі думали, що відбудеться детінізація, збільшення кількості робочих місць. Цього не сталося. Зате ми маємо сьогодні два фактори: те, що недофінансовані соціальні фонди, там недостатньо коштів через це, і, крім того, ми спостерігаємо збільшення прибутків великого бізнесу, а кількість робочих місць не збільшилася», - зазначила вона.

Планувалося, що ресурс від зниження ЄСВ «буде спрямований на накопичувальну систему, тобто трансформується, на накопичувальні рахунки людей будуть відкладені певні кошти, але не відбулося».

«У нас низькі пенсії у більшості людей, і безумовно, це питання справедливості. Сьогодні у нас майже 60% пенсіонерів отримують пенсію нижче 3 тисяч гривень», — нагадала Лазебна.

Нагадаємо, в Україні існує нерівність між чоловіками та жінками у сфері пенсійного забезпечення. В середньому, жінки отримують пенсії на 30% менші, ніж чоловіки.

Станом на 1 квітня 2021 року середній розмір пенсії в Україні склав 3700 гривень, при цьому найбільшу пенсію отримують колишні судді - 77 тис.грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: