У Зеленського назвали основні ризики пенсійної реформи в Україні

Читать на русском
У нинішній ситуації краще рухатися в бік третього, добровільного рівня пенсійної системи, вважають у Зеленського
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Пенсійна реформа в Україні пов'язана зі значними ризиками, серед яких - можливий відхід працівників у «тінь» та криза довіри українців до недержавних пенсійних фондів.

Про це заявив Олег Устенко, радник президента з економічних питань в інтерв'ю «РБК-Україна».

«У мене дуже двоякі думки з цього питання. З профільним міністром я це обговорював. Тут є кілька моментів. Перший - погіршення демографії. І тут криється одна з найбільших проблем. Адже потрібно тягнути солідарну систему, коли на одного пенсіонера припадає вже мало не один працівник», — повідомив радник Володимира Зеленського.

За його словами, зараз і пенсія невелика, і податкове навантаження високе.

«Чи готовий сам працівник доплачувати в накопичувальні фонди? Немає ризиків, що «тінь» ще більше збільшиться, додавши ризиків і солідарній системі? Не впевнений, що і роботодавець готовий платити більше. Але і просто перерозподілити, забравши частину ресурсу з солідарної системи, мені теж здається трохи дивним. Введення другого рівня пенсійного обслуговування Зараз, на мій погляд, пов'язане зі значними ризиками», - зазначив Олег Устенко.

Індексація пенсій: кому та на які суми збільшили виплати з 1 березняМінімальний розмір підвищення пенсії з березня становить 100 гривень. Індексація не поширюється на держслужбовців, науковців та ще кілька категорій пенсіонерів.

Також радник президента вважає, що в нинішній ситуації краще рухатися в бік третього, добровільного рівня пенсійної системи, де кожен сам зможе вирішувати, коли, де і скільки йому накопичувати.

«Але тут також важливе питання довіри. Яким фондам готові довіритися українці? Чи будуть допущені на ринок іноземні пенсійні фонди з надійною репутацією? Плюс також важливі гарантії з боку держави, які будуть регулювати роботу приватних пенсійних фондів і контролювати їх. І паралельно необхідно розвивати фінансовий ринок. Тоді ця конструкція може працювати. Поки ж я проти другого рівня, але за третій, якщо там будуть забезпечені серйозні гарантії з боку держави», — підсумував Устенко.

Нагадаємо, в Україні існує нерівність між чоловіками та жінками у сфері пенсійного забезпечення. В середньому, жінки отримують пенсії на 30% менші, ніж чоловіки.

Станом на 1 квітня 2021 року середній розмір пенсії в Україні склав 3700 гривень, при цьому найбільшу пенсію отримують колишні судді - 77 тис.грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: