Глава НАЗК розповів про тупикову ситуацію з перевіркою декларацій суддів

Читать на русском
Глава НАЗК Олександр Новіков розповів про труднощі перевірки декларацій суддів і про причини такої ситуації.
https://nazk.gov.ua/

Антикорупційні органи України на сьогоднішній не можуть провести повну перевірку декларацій суддів. Це пов’язано з тим, що для введення нового порядку в дію його мали погодити Вища рада правосуддя і КСУ, однак цього не було зроблено.

Про це розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков в інтерв’ю «Укрінформу».

Згідно з чинним законодавством, судді в Україні підпадають під перевірку, однак фактично її провести майже неможливо.

«Тут той варіант «пропустити не можна перевіряти», коли важливе місце коми та порядок слів. Для «перезавантаження» системи декларування після тієї самої «конституційної кризи» завдяки грудневим поправкам до закону, прийнятим Верховною радою, слід було затвердити новий порядок повної перевірки декларацій суддів. Для введення в дію він мав бути погоджений з Вищою радою правосуддя і зборами суддів КСУ. Здогадайтесь, чи був він погоджений?» – запитав Новіков.

Новий порядок, за його словами, не погодили ані Рада, ані КСУ, тому НАЗК застосовує загальний порядок перевірки суддів, але з обмеженнями, передбаченими законом.

Декларації-2020: на яких авто їздять керівники обласних прокуратурПо чотири авто задекларували керівники Київської міської та Черкаської обласної прокуратур. Тільки у двох глав облпрокуратур немає автомобіля.

«Це для нас дуже дивно виглядає, оскільки в законі сказано, що цей порядок має містити певні особливості щодо суддів. Всі ці зміни ми прямо прописали в порядку. Тобто, взяли загальний порядок перевірки, наприклад, народних депутатів, президента чи прем’єра, та інтегрували в нього прямі норми закону. І направили до ВРП та Конституційного суду на погодження. В результаті, незважаючи на те, що судді Конституційного суду та загалом судді й без того поставлені законом у привілейоване становище, вони кажуть: «Ні, нам мало цих привілеїв, ми хочемо, щоб наші декларації перевіряли не так прискіпливо, як декларації президента чи народних депутатів. Тож дайте нам додаткові привілеї, а цей порядок перевірки ми не погоджуємо», – розповів глава НАЗК.

Він також зауважив, що Венеційська комісія у своєму висновку чітко заявила про те, що антикорупційний орган може перевіряти декларації суддів, і це відповідає принципам права. Більш того, це має робитися в загальному порядку – декларації суддів мають перевірятись нарівні з іншими публічними особами.

Таким чином, виникла тупикова ситуація – порядок має погоджуватись з ВРП та КС, а щоб розблокувати ситуацію, тобто, щоб судді самі не погоджували своє покарання, знову слід йти до парламенту і вносити правки до нового закону.

«Поки що ж ми застосовуємо загальний порядок повної перевірки щодо суддів. І наголошуємо на тому, щоб повна перевірка декларацій суддів була ефективною, слід врахувати висновок Венеційської комісії, здійснювати перевірку за загальним порядком та, скажімо, щопівроку інформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів», – наголосив Новіков.

Нагадаємо, НАЗК направило до суду адміністративний протокол на тимчасового виконувача обов’язків президента держпідприємства НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна.

Також «Слово і діло» писало, які зарплати в березні були у керівників антикорупційних органів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: