Верховний суд залишив у ВАКС справу про $5 млн хабаря антикорупціонерам

Читать на русском
Верховний суд залишив без задоволення клопотання клопотання адвоката одного з обвинувачених у спробі підкупу керівництва НАБУ і САП.

Верховний суд залишив у Вищому антикорупційному суді кримінальне провадження про спробу підкупу керівництва Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за закриття справи колишнього міністра екології Миколи Злочевського.

Таке рішення 13 квітня ухвалила колегія суддів Касаційного кримінального суду, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат одного з обвинувачених просив передати справу з Вищого антикорупційного суду до Шевченківського районного суду міста Києва. На його думку, це кримінальне провадження не підпадає під умови, передбачені пунктом 2 частини 5 статті 216 КПК, не встановлено даних щодо вчинення злочину, передбаченого статтею 369 КК, стосовно службової особи, визначеної у статті 18 КК, а тому не має підстав для віднесення даного провадження до підсудності ВАКС.

Водночас прокурор САП подав заперечення, в яких вказав, що клопотання адвоката подане до суду, неуповноваженого на вирішення порушеного питання. Вивчивши клопотання, судді залишили його без задоволення. Вони вказали, що питання зміни підсудності у справі належить до компетенції апеляційної палати ВАКС у складі п'яти суддів.

Нагадаємо, 1 грудня НАБУ та САП завершили досудове розслідування справи щодо $5 млн хабаря від Злочевського. Нещодавно цю справу скерували до суду.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: