Антикорупційний суд повернув САП справу про кіотські гроші

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання одного з захисників обвинуваченого про повернення обвинувального акта прокурору.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд повернув прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувальний акт у справі про замах на розтрату державних коштів, виділених Україні на підставі Кіотського протоколу до рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Таке рішення ще 18 січня ухвалила колегія суддів ВАКС, яке наразі оскаржує САП, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат одного з обвинувачених просив повернути прокурору САП обвинувальний акт у справі, оскільки його клієнт обвинувачується у службовому підробленні, а це наразі є кримінальним проступком. Тому, на його думку, обвинувальні акти у кримінальних провадженнях про злочини, що визначені як кримінальні проступки, які направлені до суду до набрання чинності цим законом і не призначені на момент набрання ним чинності до судового розгляду, повертаються прокурору для внесення з урахуванням вимог глави 25 КПК України.

Захисник також також послався на норму ч. 2 ст. 217 КПК України, відповідно до якої не можуть бути об'єднані в одне провадження матеріали досудових розслідувань щодо кримінального проступку та щодо злочину, крім випадків, коли це може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду. Тому він просив повернути прокурору САП обвинувальний акт.

Судді клопотання задовольнили і повернули обвинувачення. Однак прокурор САП вирішив оскаржити це рішення. Апеляційна палата ВАКС призначила засідання на 19 квітня.

Як відомо, у цій справі обвинувачують Вадима Левченка, колишнього директора ДП «Українські екологічні інвестиції» Олексія Коваля, чинного керівника комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» Олександра Прокопця, ексзаступника головного інженера Южно-Української АЕС Дмитра Соколова, Ігоря Рахімова, директора ТОВ «Агротехбуд» Олексія Алтуніна, Романа Кравченка, Оксану Добриловську і ще одну особу.

За версією слідства, Міністерство екології та природних ресурсів України за рахунок коштів, отриманих за Кіотським протоколом, мало профінансувати проект із заміни світильників з лампами розжарювання на світильники на основі LED-технологій на об’єктах соціальної інфраструктури по всій країні. В результаті змови посадових осіб ДП «Укрекоінвест», відповідального за організацію тендеру, з низкою приватних структур, підрядником обрано маловідоме ТОВ «Агротехбуд», яке мало виконати роботи з переоснащення на умовах 70%-ї передплати.

Детективи НАБУ встановили, що виконувати роботи за проектом злочинці не мали наміру, а отримані кошти планували перерахувати компаніям із ознаками фіктивності. Відповідно до висновку судової економічної експертизи, проведеної за постановою прокурора САП, сума потенційних збитків від злочину склала 336 млн грн. Всього ж підприємство з ознаками фіктивності – ТОВ «Агротехбуд» – мало отримати грошові кошти в сумі 480 млн грн.

Нагадаємо, ВАКС закрив частину обвинувачення у справі «кіотських грошей» через декриміналізацію. Також одного з фігурантів вирішили заочно судити.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: