Борги за комуналку: як оформити реструктуризацію комунальних платежів

Читать на русском
Реструктуризація комунальних платежів дає змогу оформити субсидію і поступово позбутися  боргів.
Слово і діло

Третина домогосподарств України отримує субсидії в умовах зростання тарифів, твердять у Мінсоцполітики, хай там як, борги українців за комуналку зростають. «Слово і діло» пропонує дізнатися, як оформити розстрочку на комунальні борги, скільки доведеться платити щомісяця, на який термін розрахована реструктуризація та чи можна з боргами оформити субсидію.

Що таке реструктуризація боргу

Кожен українець може скористатися правом на реструктуризацію заборгованості відповідно до закону «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію».

Реструктуризація або розстрочка заборгованості — це рівномірно розподілені на певний термін добровільні виплати боргів за:

  • утримання житла та комунальних послуг;

  • гаряче та холодне водопостачання;

  • опалення;

  • газопостачання;

  • послуги водовідведення;

  • електроенергію;

  • вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Як оформити розстрочку на комунальні платежі

Для того, щоб оплачувати комунальні послуги в розстрочку, необхідно укласти з кожним підприємством-надавачем житлово-комунальних послуг договір про реструктуризацію.

Оплата рахунків має проводитися щомісячними рівномірними платежами, які включають:

  • погашення заборгованості;

  • своєчасну сплату поточних платежів за комуналку.

Загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних рахунків і платежів з погашення реструктуризованої заборгованості не повинна перевищувати 25% сукупного доходу всіх членів сім’ї, а для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги — 20%.

Заборгованість можна «розтягнути» на термін до 60 місяців залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату оформлення розстрочки.

Якщо сімейного бюджету не вистачає на повне погашення цієї заборгованості, термін дії договору продовжується до повного її погашення.

Важливо! Після підписання договору про реструктуризацію є можливість оформити субсидію на житлово-комунальні послуги.

Які документи необхідні для оформлення розстрочки

Квартплата. Для укладення договору про реструктуризацію боргу за утримання житла та комунальних послуг слід звернутись із заявою до бухгалтера з нарахувань вашої житлово-експлуатаційної організації.

До заяви обов’язково додаються:

  • копія паспорта власника/співвласника;

  • копія ідентифікаційного коду;

  • копія правовстановлювальних документів на квартиру.

У Києві інформацію про наявні виконавчі провадження та арешти майна у разі виникнення боргу можна подивитись на сайті ЦКС у розділі «Інформація про боржників».

Банківські договори: «швидкі» кредити і депозити доведеться оформляти по-новомуКлієнт зможе прочитати договір без лупи і ознайомитися з прихованими платежами або непрозорими послугами.

Світло. Для укладення угоди на розстрочку послуг електропостачання потрібно звернутися до будь-якого центру обслуговування клієнтів (ЦОК) з таким набором документів:

  • паспорт;

  • довідка про присвоєння ідентифікаційного номера;

  • документ, що підтверджує право власності на житло або право користування житлом;

  • довідка про осіб, зареєстрованих у помешканні (форма-3);

  • довідки про доходи усіх повнолітніх осіб, зареєстрованих у помешканні (для пенсіонерів — довідки з управління пенсійного фонду України);

  • довіреність від власника помешкання та паспорт уповноваженої особи, в разі звернення уповноваженої особи власника помешкання.

Якщо особи, що зареєстровані в помешканні офіційно не працевлаштовані, це потрібно зазначити в заяві та написати загальний сукупний дохід сім’ї (на місяць), а також надати оригінал та копії трудових книжок цих осіб (першої сторінки та сторінки, на якій зазначено останнє місце роботи);

Важливо! Для укладення угоди також необхідно буде сплатити 30% від загальної суми боргу.

Холодна вода та водовідведення. Для оформлення договору реструктуризації необхідно звернутися до розрахункового департаменту місцевого водоканалу та надати копії:

  • першої та другої сторінок (останнє місце реєстрації) паспорта або іншого документа, що підтверджує особу;

  • довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру (або сторінки паспорта з відміткою про відмову в отриманні ідентифікаційного номеру);

  • документів, що підтверджують право власності або користування житловим приміщенням (свідоцтво про приватизацію, договір купівлі-продажу, виписка з держреєстру прав власності, ордер, договір найму чи оренди та інше).

Опалення. Розстрочка надається лише на послугу централізованого опалення (ЦО).

Термін розстрочки – 12 місяців (враховуючи опалювальний та міжопалювальний період). Розстрочка надається особам, які не мають субсидії. Необхідно подати заяву про надання розстрочки виконавцю послуг з ЦО.

Розрахунок та розподіл рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми неоплачених протягом опалювального періоду 50 відсотків плати за послугу з централізованого опалення здійснюється виконавцем такої послуги.

Мораторій на пеню через борги

Під час карантину і протягом 30 днів після його скасування Верховна рада заборонила штрафувати споживачів за несвоєчасну оплату комунальних послуг.

Про це йдеться в законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Зокрема, під час карантину не можна:

  • нараховувати і стягувати штрафи за несвоєчасну оплату комуналки;

  • «відрізати» послуги ЖКГ, якщо за них не заплатили або заплатили не повністю;

  • примусово виселяти або забирати житло, що належить громадянам, у рахунок боргів за ЖКГ;

  • примусово виселяти за борги з житла, яке належить державі, громадському житловому фонду і житловому фонду соціального призначення.

Що буде, якщо просто не платити за комуналку?

Не можна образитись на державу і не сплачувати комунальних платежів. Якщо людина відмовляється платити або укласти договір реструктуризації боргу за комуналку, тоді борг стягне суд (ст. 95 Цивільного процесуального кодексу). Законодавство дозволяє у таких випадках навіть не викликати боржника до суду. Буде просто видано судовий наказ.

У таких суворих випадках заборгованість можуть стягнути з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від суми боргу (ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України).

Якщо боржник ігноруватиме судовий наказ, на його рухоме та нерухоме майно можуть накласти арешт з подальшою реалізацією (ст. 56 Закону України «Про виконавче провадження»).

Нагадаємо, що за невиконання судового рішення передбачене відкриття кримінального провадження за статтею 382 Кримінального кодексу України.

Важливо! Кредитор має право вимагати у боржника погашення всієї суми заборгованості, навіть якщо сплив термін позовної давності (більше 3-х років), доки судом не встановлено, що до вимог кредитора настали наслідки спливу позовної давності.

За яку суму боргу можуть забрати квартиру

Якщо борг перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (ч. 7 ст. 48 ЗУ «Про виконавче провадження»). В інших випадках виконавча служба стягує кошти за рахунок іншого майна.

Забрати квартиру, будинок або землю за борги можуть тільки, якщо немає достатніх фінансових коштів або рухомого майна. Насамперед арешту підлягає окрема від будинку земельна ділянка, інше приміщення, що належать боржникові. В останню чергу ‒ житловий будинок або квартира, де фактично проживає боржник.

Якщо в квартирі чи будинку зареєстровані неповнолітні або інваліди, для виселення та продажу квартири знадобиться дозвіл органів опіки та піклування, або відповідне рішення суду.

Раніше «Слово і діло» склало покрокову інструкцію, як оформити субсидію під час карантину, включаючи онлайн-варіант.

Також ми аналізували, які рішення пропонують політичні сили щодо тарифів.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: