Чи справно українці платять за «комуналку»: за що заборгували, хто платив найбільше

Читать на русском

Українці переважно дисципліновано сплачують за комунальні послуги. За даними Держстату, протягом дев’яти місяців 2020 року населення переплачувало за платіжками. Однак заборгованість зросла. Кияни винні за «комуналку» вже 4 млрд грн. «Слово і діло» вирішило розібратись, як українці сплачували за комунальні послуги протягом минулого року, скільки і за що заборгували та у яких областях найсумлінніші платники.

Дев’ять місяців поспіль українці переплачують за платіжками, повертаючи минулі борги чи сплачуючи наперед за тепло.
Як українці платили за "комуналку" в 2020 роціСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Зазвичай, протягом опалювального сезону людям платити важче, тому одні платять вчасно, інші опиняються в боргах. З приходом весни люди оплачують поточні рахунки та потроху віддають борги.

Рік тому, у січні 2020 року, українцям нарахували за послуги ЖКГ 23,4 млрд грн, а фактично люди сплатили 19,5 млрд грн або 83,1%.

Наступні вісім місяців із лютого по вересень рівень оплати населенням послуг ЖКГ перевищував 100%. Наприклад у квітні нарахування становили 11,4 млрд грн, а сплачено було 14,3 млрд грн або 125,8% від потрібного. У травні нарахування становили 8,7 млрд, а сплачено було 11,9 млрд грн, що становило 137,5%. І це найвищий показник за рік.

По-перше, така переплата за «комуналку» з’явилася за рахунок погашення боргу попередніх періодів. По-друге, деякі споживачі після завершення опалювального сезону сплачують наперед, щоб взимку було легше платити за тепло.

Під кінець року з жовтеня по грудень рівень оплати впав. У жовтні нарахування за комунальні послуги становили 11 млрд грн, а населення сплатило 9 млрд (81,2%). У листопаді рівень оплати впав до 52,4% (нараховано 22,1, сплачено – 11,6 млрд грн). Рахунки за грудень українці оплатили на 72,6%.

Заборгованість населення за комунальні послуги в 2020 році зросла по всіх пунктах, крім оплати за управління багатоквартирними будинками, яке становило 5,1 млрд грн та було сплачено на 100%.

Борги за природний газ на кінець 2020 року становили 31,5 млрд грн, що на 13% більше, ніж у 2019-му. За опалення та гарячу воду борги зросли на 18% та становили 24,1 млрд грн. Зросла заборгованість і за електроенергію – 6,1 млрд грн (+13%).

Не так пунктуально почали сплачувати за холодне водопостачання та водовідведення. Сума боргу менша, ніж за інші послуги – 4,1 млрд грн, але порівняно з 2019 роком борг зріс на 39%. Подібна ситуація із послугою вивезення побутових відходів. Населення заборгувало 1,1 млрд грн, що на 37,5% більше, ніж попереднього року.

Рівень оплати населенням комунальних послуг становить у середньому по Україні 72,6%. Якщо подивитись по регіонах, то найбільш дисципліновані споживачі мешкають у Чернівецькій області, де протягом 2020 року комунальні платіжки оплачені на 86,5 (з 458,2 млрд грн оплачено 396,3 млрд грн).

На другому місці – жителі Волинської області, які оплатили «комуналку» на 83,7% (з 554,8 млрд оплачено 464,3 млрд грн).

Понад 70% рахунків за комунальні послуги оплатили мешканці Вінницької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей та Києва.

Найменші показники рівня оплати за комуналку в Донецькій (65,2%), Херсонській (66,9%) та Дніпропетровській (67,8%) областях.

Раніше «Слово і діло» аналізувало, як змінювалися тарифи на комунальні послуги за період незалежності України.

Також ми розбиралися, що дасть держрегулювання тарифів на газ та хто від цього виграє.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: