Зеленський переговорив з Байденом: у Білому домі повідомили подробиці

Читать на русском
У п'ятницю, 2 квітня, відбулася перша телефонна розмова президента України Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена.
Коллаж 24 каналу

У п'ятницю, 2 квітня, відбулася перша телефонна розмова президента України Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена. Глави держав обговорили загострення на Донбасі, проблему боротьби з корупцією і пандемію COVID-19.

Про це повідомила пресслужба Білого дому.

Зовнішня політика: як швидко відбувалися перші контакти президентів України та США після інавгураціїНайдовша пауза у спілкуванні президентів тривала між Леонідом Кучмою та Джорджем Бушем ‒ молодшим.

«Президент Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям триваючої агресії Росії на Донбасі і в Криму. Він підкреслив прихильність своєї адміністрації у активізації стратегічного партнерства на підтримку плану президента Зеленського щодо боротьби з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на спільних демократичних цінностях, які забезпечують справедливість, безпеку і процвітання народу України», – розповіли у Білому домі.

За інформацією пресслужби, Зеленський і Байден дійшли спільного висновку, що вищезгадані реформи є головними для євроатлантичних прагнень України.

Крім того, під час першої телефонної розмови президенти обговорили «важливість тісної співпраці США і України для стримування пандемії COVID-19 і зміцнення демократії в регіоні», додали у Білому домі.

У той же час Зеленський прокоментував розмову з Байденом у себе в Twitter.

«Ми стоїмо пліч-о-пліч, коли йдеться про збереження наших демократій. Я серйозно налаштований реформувати Україну, збільшити прозорість та досягти миру. Американське партнерство має вирішальне значення для українців», – зазначив він після розмови.

Нагадаємо, сьогодні ЗМІ повідомили, що президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський проведуть телефонну розмову. Це перша розмова лідерів держав з тих пір, як Байден зайняв цю посаду.

Таким чином американський президент ініціював розмову з українським колегою на 72-ий день після власної інавгурації.

Раніше ми повідомляли, що Білл Клінтон звязувався з Кравчуком через 143 дні, Трамп з Порошенком – через 15 днів після інавгурації, а Обама так і не встиг зателефонувати Ющенку.

У МЗС України анонсували підготовку телефонної розмови Зеленського з Байденом ще у лютому-2021.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: