Лазебна заявила про проблеми з перерахунком пенсій для військових

Читать на русском
Минулий перерахунок пенсій для військовослужбовців провели надто специфічним чином; тепер потрібно заново робити всі розрахунки
Марина ЛазебнаРБК-Украина

В Україні виникли проблеми з перерахунком пенсій для колишніх військовослужбовців. Програма підвищення пенсій для відставних військових потребує виправлення.

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Питання пенсійного забезпечення військовослужбовців - це проблема. У законі є чітка норма, що як тільки підвищиться грошове забезпечення чинним військовим, повинна підвищуватися пенсія колишнім військовим. Що було зроблено у 2018 році: взяли за 16-й і 17-й рік суму, яку повинні були надати, і дали її у розстрочку на кілька років», — розповіла вона.

Індексація пенсій: кому та на які суми збільшили виплати з 1 березняМінімальний розмір підвищення пенсії з березня становить 100 гривень. Індексація не поширюється на держслужбовців, науковців та ще кілька категорій пенсіонерів.

Через це, за словами Лазебної, потрібно заново робити всі розрахунки.

«Зараз, коли кажуть, що зроблені перерахунки пенсій військовим... Нічого не зроблено - потрібно сідати, розбиратися, писати закон і виправляти ситуацію. Але це дуже дорога програма. Але в країні війна, і потрібно показувати правду, де несправедливо були позбавлені... І потрібно закладати в бюджеті, щоб виконувався закон», - сказала вона.

Нагадаємо, в Україні 68,5% громадян впевнені в тому, що пенсію їм у старості має забезпечувати держава та уряд. Тільки 18,8% вважають відповідальними насамперед самих себе.

Пенсійний фонд України перевіряє пенсії, які призначають українцям. І горе тому, у кого знайдуть порушення. Якщо є непідтверджений стаж або непідтверджений розмір зарплати - ПФУ може знизити пенсію заднім числом, а переплату зобов'язати повернути до бюджету через суд.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: