Майже 70% українців впевнені, що держава повинна забезпечити їм пенсію – дослідження

Читать на русском
Думки українців показують ставлення українців до пенсійної системи - тільки п'ята частина готова сама відповідати за своє забезпечення в старості
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні 68,5% громадян впевнені в тому, що пенсію їм у старості має забезпечувати держава та уряд. Тільки 18,8% вважають відповідальними насамперед самих себе.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром соціально-економічних досліджень CASE Україна.

Як свідчать дані проведеного дослідження, 47,3% українців готові значно зменшити єдиний соціальний внесок, якщо в майбутньому зможуть отримати доходи від заощаджень або зможуть витрачати зекономлене на поточні потреби. 26,4% українців при тому, що вважають пенсійне забезпечення громадян справою держави, згодні платити до Пенсійного фонду менше, щоб відкладати ці гроші на старість самостійно.

Індексація пенсій: кому та на які суми збільшили виплати з 1 березняМінімальний розмір підвищення пенсії з березня становить 100 гривень. Індексація не поширюється на держслужбовців, науковців та ще кілька категорій пенсіонерів.

«Відповідаючи на питання про справедливість солідарної системи в порівнянні з накопичувальною, майже половина опитаних вважають більш справедливою систему, в якій у разі передчасної смерті платники мають право передати накопичені кошти у спадщину, однак у разі нестачі накопичень на всю старість повинні погодитися на мінімальну виплату з бідності», — йдеться в опитуванні.

Нагадаємо, що Пенсійний фонд України перевіряє пенсії, які призначають українцям. І горе тому, у кого знайдуть порушення. Якщо є непідтверджений стаж або непідтверджений розмір зарплати - ПФУ може знизити пенсію заднім числом, а переплату зобов'язати повернути до бюджету через суд.

Нагадаємо, в Україні може з'явитися ще один вид пенсійних виплат - пенсія за особливі заслуги для громадян, які були відзначені Грамотою Верховної Ради України або Почесною грамотою ВР.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: