В Україні заднім числом знижують пенсії і змушують повернути переплату

Читать на русском
Тепер ПФУ може знизити пенсію заднім числом, а переплату зобов'язати повернути до бюджету через суд. Чим і користується досить активно
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Пенсійний фонд України перевіряє пенсії, які призначають українцям. І горе тому, у кого знайдуть порушення. Якщо є непідтверджений стаж або непідтверджений розмір зарплати - ПФУ може знизити пенсію заднім числом, а переплату зобов'язати повернути до бюджету через суд.

Про це повідомляє «Обозреватель» з посиланням на інформацію з судових справ у публічних реєстрах.

Один із прикладів - справа від 12 березня, яку розглядав Дніпропетровський окружний адміністративний суд. Український пенсіонер подав до суду на місцеве відділення ПФУ, яке за результатами перевірки зменшило пенсію українцю з 12,2 тис. грн до 4 тисяч.

«При інвентаризації за довідками, виданими починаючи з січня 1992 року, за яким в помісячному розрахунку розмір заробітної плати або сума доходу перевищує 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день отримання зазначених сум, проводиться перевірка обґрунтованості їх видачі та відповідності зазначених у них сум заробітної плати (доходу) первинними документами, якщо в пенсійній справі відсутні матеріали такої перевірки», – йдеться в поясненні суду, який став на бік позивача і зобов'язав чиновників повернути все, як було.

Індексація пенсій: кому та на які суми збільшили виплати з 1 березняМінімальний розмір підвищення пенсії з березня становить 100 гривень. Індексація не поширюється на держслужбовців, науковців та ще кілька категорій пенсіонерів.

Інші справи скінчилися для одержувачів пенсії не дуже добре. 2 березня в Одеській області Іллічівський міський суд 2 березня задовольнив позов Пенсійного фонду до місцевого студента, який отримував пенсію через втрату годувальника. Студент був відрахований, але продовжував отримувати пенсію, на яку вже не мав прав - тому тепер йому доведеться повернути бюджету 6,2 тисячі гривень.

11 березня Луганський окружний адміністративний суд розглянув позов місцевого жителя, якому ПФУ переглянув пенсію з 5,9 тисячі до 5,5 тисячі гривень, плюс зобов'язав його щомісяця повертати до бюджету 331 грн через наявність непідтвердженого стажу. Тут суд став на бік ПФУ і залишив його рішення без змін.

Нагадаємо, в Україні може з'явитися ще один вид пенсійних виплат - пенсія за особливі заслуги для громадян, які були відзначені Грамотою Верховної Ради України або Почесною грамотою ВР.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: