МВФ має питання до індексації пенсій в Україні – Марченко

Читать на русском
МВФ не проти індексації в цілому, але Фонд хотів би знати, як Україна планує компенсувати збитки бюджету.
Сергій МарченкоФото УНІАН

Індексація пенсій для українських пенсіонерів, яку провели в березні 2021 року, не зачіпає домовленостей Києва з Міжнародним валютним фондом. Однак МВФ цікавиться тим, як бюджет буде компенсувати свої витрати.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв'ю Liga.net.

«Це створює певний дефіцит Пенсійного фонду, а значить, нам доведеться шукати для цього рішення. Ціна питання - до 6 млрд гривень. Звичайно, з точки зору соціальної справедливості все правильно. Але для міністра фінансів це складне питання», - пояснив Марченко.

Індексація пенсій: кому та на які суми збільшили виплати з 1 березняМінімальний розмір підвищення пенсії з березня становить 100 гривень. Індексація не поширюється на держслужбовців, науковців та ще кілька категорій пенсіонерів.

За його словами, МВФ не проти індексації в цілому, але Фонд хотів би знати, як Україна планує компенсувати збитки бюджету.

«Зараз ми змогли їх переконати, що таке політичне рішення буде для нас хоч і болючим, але некритичним: частково ми зможемо компенсувати його коштом перевиконання плану з податкових надходжень за перший квартал», – розповів міністр.

Нагадаємо, в Україні 68,5% громадян впевнені в тому, що пенсію їм у старості має забезпечувати держава та уряд. Тільки 18,8% вважають відповідальними насамперед самих себе.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: