Рік і дев'ять місяців роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» і далі стежить за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. Станом на сьогодні у Зеленського 627 обіцянок, включаючи передвиборчі і програмні. Від дня інавгурації (20 травня 2019-го) у глави держави накопичилося 289 обіцянок в процесі виконання, 160 – він виконав і 93 – провалив.

З 20 січня по 20 лютого цього року Зеленський дав 7 нових обіцянок, 4 – виконав і 2 – не виконав.

Президент Володимир Зеленський за місяць дав 7 нових обіцянок, 4 – виконав і 2 – не виконав.
Обіцянки Володимира ЗеленськогоСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Всі обіцянки президента можна подивитися в його профілі на сайті. Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати тут.

Які обіцянки Зеленський провалив за місяць

2 лютого Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про застосування персональних санкцій проти народного депутата Тараса Козака. У результаті три телеканали – «112 Україна», Zik і NewsOne припинили мовлення. Тим самим президент провалив обіцянку, що не закриватиме телеканали. «Я ніколи в своєму житті не буду закривати жодні канали, не маю права, не маю повноважень», – говорив президент у вересні 2019 року.

Крім того, Зеленський провалив обіцянку не відкликати з парламенту свій законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Нагадаємо, в законопроєкті президент запропонував, зокрема, припинити повноваження складу КСУ. «Я повертати назад не буду – я не буду відкликати законопроєкт. Якби я знав, що я не маю рації, і звичайні люди мені сказали: «Пане президенте, ви не праві», я б відразу відкликав. Але я впевнений, що роблю правильно. Я знаю, що це важко. Але я вірю, що розумні депутати підтримають мене», – говорив він.

Але після численної критики законопроєкту 27 січня Зеленський відкликав його з Верховної ради.

Що за місяць зміг зробити президент

Як і обіцяв Зеленський, під час січневого локдауну український кордон не закривали.

Виконав президент обіцянку перенести до Кривого Рогу «екологічний нагляд». Про це він говорив в листопаді 2020 року, а 27 січня в місті відкрили Офіс центрального апарату Держекоінспекції. Рішення пов'язане з роботою великих промислових підприємств у Дніпропетровській, Запорізькій і Донецькій областях. Офіс оснащений лабораторією і сучасною технікою для контролю якості атмосферного повітря і водних ресурсів.

Також Зеленський виконав обіцянку забезпечити оптимізацію ставок ввізного мита на текстильні матеріали. 19 лютого Верховна рада ухвалила законопроєкт про внесення змін до розділу XI Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості. Уніфікація передбачає встановлення однакових пільгових ставок ввізного мита на однорідні товари легкої промисловості шляхом зниження (по 255 підкатегоріях) або підвищення (по 25 підкатегоріях) чинних ставок.

Під час торішньої пресконференції президент пообіцяв «інвестиційну няню» для інвесторів, які вкладатимуть в Україну 30 млн доларів інвестицій і більше. Цю обіцянку він теж виконав. 10 лютого Зеленський підписав закон про «інвестиційних нянь», 17 лютого Кабмін визначив уповноважену установу, яка буде займатися інвестиційним супроводом проєктів. Офіс із залучення і підтримки інвестицій допомагатиме вкладникам в Україні від старту проєкту і протягом всього часу його реалізації.

Нагадаємо, «Слово і діло» початок аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Минулого тижня ми детально писали про обіцянку «зарплата військовослужбовців буде на рівні натовських стандартів».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: