Одинадцятий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За одинадцять місяців роботи Шмигаль і його міністри виконали 398 обіцянок, провалили – 208, 779 залишається у процесі виконання (якщо не рахувати зобов'язань із програми дій).

З 4 січня по 4 лютого в уряді дали 55 нових обіцянок, виконали – 47, провалили – 36.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна подивитися в нашому регламенті.

Які обіцянки за місяць провалили в Кабміні

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і міністр соціальної політики Марина Лазебна не виконали обіцянку з 1 січня впровадити нові підходи до визначення і застосування прожиткового мінімуму. Наприкінці грудня Кабмін тільки затвердив пакет законопроєктів, на розгляд Верховної ради їх ще не виносили.

У липні минулого року Шмигаль пообіцяв, що в «Укрзалізницю» інвестують 12 млрд грн. Обіцянка пов'язана з виконанням фінансового плану компанії на 2020 рік, який передбачає освоєння капітальних інвестицій на суму 12,6 млрд. «Слово і діло» у відповідь на запит в УЗ повідомили, що сума капітальних інвестицій в 2020-му склала 7,6 млрд. Оскільки це менше, ніж обіцяв прем'єр, зобов'язання не виконано.

Також Шмигаль не виконав обіцянку на 2021 рік збільшити фінансування кредитної програми «5-7-9%». Вона фінансується за рахунок бюджетної програми «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва», в бюджеті-2021 на неї передбачили 2 млрд грн, як і роком раніше.

Крім того, і витрати на освітню систему в 2021 році не складуть 174 млрд грн, як обіцяв глава уряду. До першого читання Кабмін заклав до держбюджету на освіту 173,8 млрд, але після підготовки до другого і ухвалення бюджету сума зменшилася до 163,9 млрд.

У серпні прем'єр говорив, що 2021-го буде остаточно ліквідована Державна фіскальна служба: «До кінця року Кабмін разом з народними депутатами планує остаточно ліквідувати Державну фіскальну службу. Замість ДФС буде створений прозорий і ефективний орган, який буде виявляти економічні злочини, перш за все, завдяки аналітичній роботі». Теж не виконано. ДФС досі функціонує, а закон про створення Бюро фінансової безпеки взяли ухвалили в січні.

Віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров не виконав обіцянку до кінця 2020-го запустити портал е-резидентства. Нагадаємо, е-резидентство – це особливий статус іноземного громадянина в Україні, який відкриває йому доступ до інформаційно-консультаційних сервісів, спрощує процедури отримання адміністративних послуг та укладення цивільно-правових угод, дає можливість дистанційно засновувати і вести бізнес в Україні.

Станом на кінець року велися роботи з розроблення інформаційної системи е-резидентства. Плановий термін запуску системи перенесли на червень-липень 2021 року.

Обіцянку про те, що в 2020-му запрацює реєстр туристичних учасників ринку і об'єктів провалив міністр культури Олександр Ткаченко. Станом на кінець грудня реєстру не запустили, оскільки не було правових підстав і не визначені умови для створення і функціонування реєстру. Питання, пов'язані з його створенням, включили в план роботи на 2021 рік Державного агентства розвитку туризму України.

Що за місяць зробили міністри Шмигаля

Міністр оборони Андрій Таран виконав обіцянку сформувати замовлення із закупівлі берегового ракетного комплексу «Нептун». Міноборони уклало контракт з державним Київським конструкторським бюро «Луч» про постачання «Нептуна» в Збройні сили України.

Глава Мінсоцполітики Лазебна виконала обіцянку підвищити розмір держдопомоги на дітей у сімейних формах виховання. У червні президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування – з 2 до 2,5 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, а на дітей з інвалідністю – до 3,5 прожиткових мінімумів.

Кабмін, своєю чергою, затвердив постанову про перерахунок допомоги на дітей, яка виплачувалася в січні-червні 2020-го.

Денис Шмигаль 25 січня пообіцяв впровадити компенсації домогосподарствам, в яких встановлене електроопалення. Постановою від 1 лютого Кабмін ввів компенсації на оплату електричної енергії, спожиту в першому кварталі 2021 року для опалення. Загальна сума компенсацій становитиме 1,4 млрд грн.

Також, як і обіцяв прем'єр, на 2021 рік було збільшено фінансування програми портфельних гарантій – до 10 млрд грн (торік було 5 млрд).

На цей рік збільшено фінансування державної підтримки аграріїв. Відповідну обіцянку давав міністр розвитку економіки Ігор Петрашко. У бюджеті на 2020 рік було передбачено 4 млрд грн, фінансування на 2021-й – на рівні 4,5 млрд.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як міністри виконували обіцянки протягом 2020 року.

Також на нашій інфографіці можна подивитися, скільки Денис Шмигаль і міністри заробили наприкінці року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: