Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє реорганізувати інститут соціального інспектування

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє реорганізувати інститут соціального інспектування з метою виявлення можливих зловживань під час нарахування допомоги, що базуватиметься на ризикоорієнтованих підходах.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Коментар Мінсоцполітики від 31 грудня 2020 року
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-prioritetni-a1133r
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/783-2020-%D0%BF#Text
  • https://www.msp.gov.ua/news/19514.html

Результат

На урядовому рівні було забезпечено реорганізацію інституту соціального інспектування з метою виявлення можливих зловживань під час нарахування допомоги, запроваджено ризикоорієнтований підхід, тому обіцянці з програми діяльності уряду присвоєно статус «виконано».

Відповідно до плану діяльності уряду на 2020 рік, кінцевим терміном здійснення реорганізації інституту соціального інспектування з метою виявлення можливих зловживань під час нарахування допомоги, що базуватиметься на ризикоорієнтованих підходах, визначено грудень 2020 року. Для цього потрібно було ухвалити відповідні акти Кабміну.

Постановою Кабінету міністрів України від 26.08.2020 № 783 «Деякі питання утворення Національної соціальної сервісної служби України» утворено Національну соціальну сервісну службу України як центральний орган виконавчої влади, який забезпечуватиме реалізацію державної політики, зокрема, щодо: соціального захисту населення та захисту прав дітей відповідно до законодавства; здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки та за дотриманням прав дітей. Також, з січня 2021 року утворюються територіальні органи Нацсоцслужби на регіональному рівні у кожній області (!).

Постанова, серед всього іншого, передбачає, що Нацсоцслужба перевіряє достовірність інформації про отримувачів соціальної підтримки та правильність нарахування допомоги з урахуванням ступеня ризику наявності порушень (!).

Для виконання функцій Нацсоцслужбою, проведено її державну реєстрацію, затверджено положення та структуру, штатний розпис апарату, кошторис, а також заповнено 30 відсотків вакансій. 23.12.2020 урядом схвалено розроблене Мінсоцполітики розпорядження Кабінету міністрів України «Питання Національної соціальної сервісної служби» щодо початку виконання Національною соціальною сервісною службою України своїх повноважень і функцій.

23 грудня 2020 року Національна соціальна сервісна служба розпочала виконання своїх повноважень і функцій.