Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє підвищити доступність системи надання безоплатної правової допомоги

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє підвищити доступність системи надання безоплатної правової допомоги кожному, хто не має можливості самостійно захищати свої права та інтереси, у тому числі за рахунок цифровізації відповідних сервісів.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://minjust.gov.ua/files/general/2020/12/30/20201230095909-13.pdf
  • https://minjust.gov.ua/news/ministry/valeriya-kolomiets-bezoplatna-pravova-dopomoga-teper-i-v-mobilnomu-zastosunku

Результат

Вже в рамках першого року каденції уряду Дениса Шмигаля Мін'юст цифровізував низку сервісів і в результаті запровадив мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога», тому на основі цього обіцянці присвоєно статус «виконано».

З метою підвищення доступності системи надання безоплатної правової допомоги у липні 2020 року було запроваджено мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога». Таким чином, за допомогою додатку можна: зателефонувати на єдиний номер 0 800 213 103 та отримати консультацію юриста; «замовити» письмову юридичну консультацію; подати запит на отримання послуги із захисту та представництва в суді; надіслати запит на отримання адресної правової допомоги; знайти за допомогою геолокації найближчий центр або бюро правової допомоги; прочитати правові консультації у правничій вікіпедії WikiLegalAid тощо.

Окрім того, у 2020 році було створено передумови для спрощення доступу до БПД потенційних клієнтів. Розроблено та затверджено порядки подання інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування центрам з надання БВПД для підтвердження належності особи до суб’єктів права на БВПД