Скільки обіцянок мають виконати члени Кабміну з неухваленої програми дій

Читать на русском

Після того, як Верховна рада вдруге не підтримала програму діяльності уряду, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін все одно продовжить виконувати встановлені завдання. Закон про Кабінет міністрів передбачає, що програму діяльності потрібно внести до парламенту не пізніше ніж за місяць після формування Кабміну. Перша спроба була невчасною і не вразила нардепів, оскільки документ на 10 сторінках містив загальні фрази без жодної цифри або дати. Однак і після доопрацювання програма уряду була повернута авторам без погодження Ради. Оскільки Кабмін має намір продовжувати працювати за цим проєктом програми діяльності, «Слово і діло» зафіксувало обіцянки-зобов’язання, які урядовці мають виконати протягом наступних 5 років.

Загалом наші аналітики зафіксували 647 обіцянок, які передусім має виконати прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Серед короткострокових пріоритетів діяльності уряду налічується 16 обіцянок, серед довгострокових – 631.

Сам прем’єр ситуацію бачить так: «Парламент не підтримав програму діяльності уряду, але для нас це нічого не змінює. Ми продовжимо виконувати намічені завдання. Це і підтримка українського виробника, підтримка малого та середнього бізнесу, це підтримка енергетиків, фермерів та багато інших кроків, яких очікує суспільство. Я неодноразово казав, що наш уряд не цікавить імунітет — нас цікавить добробут країни».

Якщо ж уважно прочитати програму уряду Шмилаля, то з’ясується, що це 647 конкретних обіцянок за різними напрямами та сферами діяльності. Очільник уряду несе відповідальність за всі обіцянки, а його підлеглі – суто за фахом. Отже, в активі кожного міністра додалося обіцянок.

Найбільше нових обіцянок з неухваленої програми уряду має виконати міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко. Загалом – 94 обіцянки, короткострокових – 6 та 88 – довгострокових.

Далі йде в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій, яка має виконати 69 обіцянок (відповідно, 2 та 67).

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов має тільки довготривалі завдання, загальна кількість – 60 штук.

Перед міністром соціальної політики Мариною Лазебною стоїть завдання виконати 44 програмні обіцянки, з яких 3 короткострокові, а 41 – на 5 років каденції. У міністра охорони здоров'я Максима Степанова 5 термінових обіцянок, 19 довгострокових, а загалом – 24.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій за програмою уряду має виконати 36 обіцянок і всі довгострокові. Те саме стосується міністра фінансів Сергія Марченко (35 обіцянок), в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Ірини Ставчук (32), міністра юстиції Дениса Малюськи (29).

Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков також має тільки довгострокові завдання. Загалом їх 28. Решта міністрів також мають виконувати обіцянки, реалізація яких розрахована на тривалий термін.

Зокрема, по 23 обіцянки мають виконати міністр КМУ Олег Немчінов, віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

У міністра закордонних справ Дмитра Кулеби за неухваленою програмою уряду є 20 обіцянок.

По 19 обіцянок додалося в міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта і в.о. міністра енергетики Ольги Буславець.

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина та міністр оборони Андрій Таран мають до реалізації по 18 обіцянок.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков має 17 довгострокових програмних обіцянок, міністр у справах ветеранів Сергій Бессараб – 16.

Раніше «Слово і діло» писало про те, коли ухвалювалися програми попередніх урядів.

Чи слід чекати на відставку уряду через те, що Рада вдруге відхилила програму дій Кабміну Шмигаля, ми розпитали в експертів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: