Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє залучити до активного економічного життя країни громадян України, які повернулись після тривалого перебування за кордоном

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє залучити до активного економічного життя країни громадян України, які повернулись після тривалого перебування за кордоном.
Не виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист Мінекономіки від 4 грудня 2020 року

Результат

Для початку варто зазначити, що з програми діяльності уряду редакцією було зафіксовано дві обіцянки, які стосуються залучення до економічного життя країни громадян, які повернулись в Україну:

– Перша обіцянка з розділу «Короткострокові пріоритети діяльності Уряду» та його підрозділу «Здійснення економічних заходів підтримки» стосується громадян, які повернулись через епідемію та її наслідки: «Залучити до активного економічного життя країни громадян України, які повернулись після тривалого перебування за кордоном». В цій публікації здійснена верифікація саме цієї обіцянки (!).

– Друга обіцянка з розділу «Довгострокові пріоритети діяльності Уряду» та його підрозділу «Мінекономіки» стосується громадян, які повернулись через епідемію та її наслідки та громадян, які у майбутньому будуть повертатися: «У довгостроковій перспективі розробити інструменти для залучення до економічного життя країни громадян, які повернулись в Україну». Верифікацію цієї обіцянки буде здійснено у майбутньому в іншій публікації (!).

________________________________________________________________________________

Відповідно до інформації листа Мінекономіки від 4 грудня 2020 року, з метою збереження/створення робочих місць, у тому числі для трудових мігрантів, які повернулися (!), урядом запроваджено механізм надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину; спрощено порядок реєстрації осіб у державній службі зайнятості та отримання допомоги по безробіттю у період встановлення карантину; підвищено розмір допомоги по безробіттю для найбільш вразливих категорій; з метою забезпечення безперебійного надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину внесені зміни до бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2020 рік; визначено механізм сприяння громадянам у наданні комплексу профорієнтаційних послуг для самовизначення та реалізації здатності до праці; для сприяння громадянам у забезпеченні відповідності рівня професійної кваліфікації потребам ринку праці – розширено види професійного навчання осіб на підставі ваучера.

Окрім того, в листі зазначають, підготовлено законопроєкт (проходить процедуру погодження) щодо запровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів, направлений на сприяння інвестуванню коштів, отриманих трудовими мігрантами від оплачуваної діяльності за кордоном в започаткування/розвиток власної підприємницької діяльності в Україні.

Редакція аналітичного порталу «Слово і діло» робить наступні висновки:

1. Виконання цієї обіцянки наразі важко назвати успішним, як і те, що трудові мігранти, які повернулися, були залучені через комплексні урядові рішення саме до «активного економічного життя». Та й про яке «активне економічне життя» може йти мова, якщо в країні спостерігається падіння економіки, діють карантинні обмеження;

2. Програми підтримки, про що вказано в листі, це звичайно добре, але це лише кризові рішення, які направлені у першу чергу на соціальний та економічний захист;

3. Урядовий законопроєкт, про який згадується в листі, досі неухвалений, навіть не поданий до Ради – хоча вже від початку епідемії в країні та пов'язаних з нею обмежень минуло близько 9 місяців. Саме його ухвалення буде враховане для визначення статусу «другої обіцянки»;

В умовах першого року епідемії та негативних економічних наслідків від неї, уряд не забезпечив залучення до активного економічного життя країни громадян України, які повернулись після тривалого перебування за кордоном, тому обіцянці присвоєно статус «не виконано». Редакція продовжує слідкувати за виконанням «другої обіцянки».