В Україні вдосконалять механізм мобілізації в армію

Читать на русском
Українських громадян, які вже пройшли службу в армії і мають бойовий досвід, виділять в особливий резерв, який буде призвано за добу в разі потреби
Резервісти ЗСУВідкрите джерело

Верховна рада України може підтримати у другому читанні законопроєкт №3553, який передбачає територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Ці центри можуть використовуватися у військових цілях - для мобілізації резервістів за добу.

Про це на брифінгу заявив глава комітету Ради з питань національної безпеки та оборони, нардеп від «Слуги народу» Олександр Завітневич, передає «Інтерфакс-Україна».

«Законопроєкт стосується запровадження нового виду служби для резервістів. Цей інструмент дозволить дуже оперативно протягом доби в разі загострення ситуації на фронті або порушення кордонів держави залучити вже наявний резерв», - підкреслив депутат.

Тотальна мобілізація: як може здійснюватися призов жінок і чоловіків у разі потребиЕксперт пояснив, що законодавство України передбачає тотальну мобілізацію у разі забезпечення оборонних завдань під час воєнного стану.

В цей резерв пропонується занести громадян, які вже пройшли службу в армії та мають бойовий досвід. Також документ удосконалює порядок здійснення військового обліку призовників і ведення військового обліку резервістів.

«Буде запроваджено електронний програмний продукт, - це автоматизована система «Оберіг», яка дасть можливість об'єднати цей електронний реєстр військовослужбовців з іншими реєстрами в державі», - сказав депутат.

І останнє - документ вносить зміни до Кримінального кодексу в частині ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період. За ухилення садитимуть на термін від трьох до п'яти років, за порушення правил військового обліку - штрафуватимуть від 510 до 850 грн.

У середу, 24 лютого, президент Володимир Зеленський підписав указ про строки проведення чергових призовів на строкову військову службу у 2021 році. Призовники не будуть проходити службу на Донбасі.

У грудні 2020 року стало відомо, що українським призовникам планують дозволити проходити строкову службу в батальйонах територіальної оборони без відриву від місця постійного проживання.

Раніше Міноборони вирішило кардинально оновити автопарк підрозділів ЗСУ. З цією метою почалася розробка легкового автомобіля підвищеної прохідності для потреб армії, який замінить УАЗи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: