Тотальна мобілізація: як може здійснюватися призов жінок і чоловіків у разі потреби

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

**У разі нападу Росії на Україну з боку окупованого нею Криму почнеться повномасштабна війна, мобілізовувати будуть всіх, як чоловіків, так і жінок. Про це раніше заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню «Фокус». У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олександр Мусієнко зазначив, що законодавство України передбачає тотальну мобілізацію у разі забезпечення оборонних завдань під час воєнного стану. **

«Звичайно, певні умови до цього є щодо планів з тотальної мобілізації. Ще з 2014 року, коли оцінювали ступінь і ризики, які можуть бути внаслідок російської агресії і якщо буде потреба, може бути оголошена мобілізація не тільки чоловіків відповідного віку. Зокрема, у нас визначено у законі України про режим воєнного стану і в ньому передбачається такий пункт, як мобілізація населення не просто для обов’язкової служби, а для забезпечення потреб Збройних сил та інших потреб для оборони держави. Це робота, трудова повинність, це забезпечення цілодобової роботи підприємств, зокрема сектору ВПК», ‒ сказав Мусієнко.

На Донбасі підірвався боєць ЗСУЖиттю бійця нічого не загрожує. Відзначається, що робоча група військової служби правопорядку та командування частини будуть з'ясовувати обставини події.

Експерт пояснив, зазвичай, за таких умов, мобілізація відбувається так: частина населення йде служити у Збройні сили, а частина – забезпечує військові потреби на підприємствах.

«Це відбувається наступним чином: розгортаються відповідні призовні пункти, комісії, військові комісаріати, органи місцевого самоврядування, тобто, оголошується режим воєнного стану. Ці органи в таких умовах забезпечують проведення призову. Другий момент – визначаються потреби й підприємства, які необхідно посилити. Третій момент – під потреби ЗСУ може бути мобілізований приватний автотранспорт, окремі будівлі тощо», ‒ пояснив він.

За словами Мусієнка, навіть у теперішніх умовах в лавах Збройних сил усе більше жінок.

«Навіть якщо подивитися на контрактну форму служби, то в нас дійсно служить багато жінок. Це не так багато, як в країнах Європи. Якщо ми говоримо про модель призову, а не контракт, то поки що незрозуміло, чи в нас цей призов взагалі збережеться, бо кажуть, що буде реформа й перехід на контракт, з іншого боку, можливо, збережеться й призов. Тому, чи будуть підлягати призову жінки в майбутньому, буде більш зрозуміло, коли визначиться саме модель», ‒ пояснив експерт.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявив, що заступник керівника Офісу президента Олег Татаров повинен «йти і доводити свою непричетність» до корупційних злочинів, які йому закидають.

Також ми писали, що глава держави підписав закон про відновлення відповідальності за брехню в деклараціях.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: