Зеленський відкликав законопроєкт про звільнення суддів КСУ, незважаючи на обіцянку не робити цього

Читать на русском
Володимир Зеленський відкликав законопроєкт про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства. Його багато критикували, але президент заявив, що не відкличе ініціативу.

Президент Володимир Зеленський не виконав обіцянку не відкликати з парламенту свій законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства».

Обіцянку президент дав 2 листопада, повідомляє «Слово і діло».

Нагадаємо, що законопроєкт Зеленський зареєстрував після того, як Конституційний суд скасував статтю Кримінального кодексу про відповідальність за неправдиву інформацію в електронній декларації, а також визнав неконституційними більшість повноважень НАЗК.

Президент запропонував визнати рішення КСУ таким, яке не створює правових наслідків і прийняте в умовах реального конфлікту інтересів, повернути скасовані норми в закон і КК. Крім того, ініціатива передбачала припинення повноважень складу КСУ з дня набрання законом чинності.

Президент і Рада проти КСУ: які пропозиції для розв'язання кризиВолодимир Зеленський пропонує звільнити суддів КСУ, а народні депутати – повернути скасовані статті антикорупційного законодавства.

«Я повертати назад не буду – я не буду відкликати законопроєкт. Якби я знав, що я не маю рації, і звичайні люди мені сказали: «Пане президенте, ви не праві», я б відразу відкликав. Але я впевнений, що роблю правильно. Я знаю, що це важко. Але я вірю, що розумні депутати підтримають мене», – заявив Зеленський в листопаді в ефірі програми «Свобода слова».

Законопроєкт Зеленського багато критикували. Глава КСУ Олександр Тупицький заявив, що в ньому є ознаки «конституційного перевороту». У Раді Європи зауважили, що припинення повноважень суддів є грубим порушенням Конституції і основного принципу поділу влади.

Експерт з конституційного права Олександр Москалюк в коментарі «Слово і діло» говорив, що пропозиція Зеленського суперечить Конституції і не можна виключати, що знайдуться охочі розпочати процедуру імпічменту президента. Головне науково-експертне управління парламенту також не погодилося із запропонованим способом вирішення проблеми.

Про законопроєкт Зеленського на деякий час забули, Верховна рада повернула скасоване КСУ покарання, а реформа самого Конституційного суду зараз опрацьовується.

Сьогодні, 27 січня, Зеленський відкликав законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» з парламенту. Незважаючи на те, що проєкт багато і часто справедливо критикували, президент пообіцяв не відкликати його, але обіцянку провалив.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: