День пам'яті Героїв Небесної сотні: як політики обіцяли розслідувати злочини на Майдані

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв завершити розслідування справ Майдану, Ірина Венедіктова – передати деякі справи в суд у 2021 році.
https://nv.ua/

В Україні сьогодні згадують Героїв Небесної сотні. Сім років тому, 18-20 лютого 2014-го, під час протестів на Майдані сталися найкривавіші події, в результаті яких загинули близько ста людей. Вчора Верховна рада ухвалила постанову в зв'язку річницею подій революції. Депутати визнали Революцію гідності одним з ключових моментів державотворення, а також визнали, що загибель людей на Майдані і російська агресія є наслідком політики експрезидента Віктора Януковича. У заяві є ще один пункт – розслідування злочинів, скоєних на Майдані, має бути завершено, а винуватці – постати перед судом. «Слово і діло» пропонує подивитися, яка зараз ситуація з розслідуваннями і що з цього приводу обіцяли політики.

До річниці сумних подій Державне бюро розслідувань, чий слідчий відділ з січня 2020 року займається «справами Майдану», опублікував звіт. У ДБР повідомили, що в їхньому провадженні 73 кримінальних справи, до суду було направлено 23 обвинувальних акти щодо 28 осіб (з них 12 – працівники правоохоронних органів, 2 – працівники органів прокуратури, 4 – судді). Щодо 15 осіб слідчі отримали дозвіл на заочне досудове розслідування.

Крім того, ще 40 особам повідомили про підозру. Серед них бійці «Омеги» і «Беркуту», яких підозрюють в умисному вбивстві громадян 20 лютого 2014 року; троє цивільних осіб, яких підозрюють у викраденні і тортурах громадян; 10 працівників МВС, яких підозрюють в незаконному затриманні активістів.

Олег Махніцький

Першим керівником Генеральної прокуратури після розстрілів на Майдані став Олег Махніцький (точніше він був виконувачем обов'язків). 22 лютого 2014-го він запевнив, що кожен, хто віддавав злочинні накази на Майдані, буде покараний (це стосується і командирів, і Віктора Януковича). Махніцький був в ГПУ дуже недовго – до 18 червня 2014-го. За цей час правоохоронці змогли затримати лише трьох співробітників «Беркуту», а Янукович переховувався в Росії. Тому обіцянка провалена.

Віктор Шокін

Генеральний прокурор Віктор Шокін в квітні 2015-го теж обіцяв довести до кінця розслідування злочинів проти учасників Революції гідності. У нього результати були більш значні. До вересня 2015 року за злочини проти учасників Євромайдану покарали понад 120 осіб. Станом на 11 жовтня до відповідальності притягнули більше 200 правоохоронців.

У лютому 2016 року в ГПУ повідомили, що викрили схему скоєння злочинів проти мітингувальників в Києві 18-19 лютого 2014-го. У розшуку було 17 осіб, в тому числі, Янукович, керівництво МВС, внутрішніх військ, СБУ та київської міліції.

24 березня 2016-го заступник генпрокурора запевнив, що будуть оголошені прізвища замовників і організаторів розстрілів на Майдані та їхня провина буде доведена. Через 5 днів Верховна рада звільнила Шокіна. Оскільки всі розслідування завершити не встигли, Шокін обіцянку не виконав.

Петро Порошенко

П'ятий президент Петро Порошенко виконав обіцянку притягати до відповідальності суддів, які в 2014 році покривали підозрюваних в причетності до злочинів на Майдані. Станом на серпень 2016-го Вища кваліфікаційна комісія суддів прийняла 20 рішень про відкриття дисциплінарних справ. Станом на лютий 2018 року Вища рада правосуддя звільнила 48 «суддів Майдану». Станом на січень 2019-го прокуратура повідомила про підозру 23 суддям.

Юрій Луценко

Багато обіцянок з розслідування «справ Майдану» давав Юрій Луценко, коли був генеральним прокурором, але всі вони не виконані. У травні 2016 року Луценко пообіцяв, що всі, хто вбивав людей на Майдані, будуть засуджені «очно або заочно»: «Всі інші справи, за якими підозрювані і обвинувачувані перебувають за межами території України, зазвичай ховаються на окупованих територіях або в Російській Федерації. Ми пройдемо процедуру заочного засудження, і всі, хто вбивав людей на Майдані будуть, або очно тут в Україні, або заочно тут в Україні, засуджені до терміну, який встановить справедливий суд».

Коли Луценко йшов з посади, робота щодо встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності винних у неправомірних діях щодо мітингувальників, тривала. Станом на початок лютого 2019-го (за пів року до звільнення) у «справах Майдану» було ухвалено 25 обвинувальних вироків стосовно 35 осіб.

Не виконав Луценко обіцянку восени 2017 року завершити слідство у справі розстрілів на Майдані. До призначеної їм дати тривало досудове розслідування і численні експертизи.

7 грудня 2018 року Луценко дав відразу три обіцянки, які зрештою провалив: на початку 2019-го завершити слідство у справі Віталія Захарченка, Олександра Якименка та Віктора Януковича. Але слідство у заочній процедурі не змогли завершити, оскільки правила, які дозволяли її проводити, уже не діяли після того, як офіційно запрацювало Державне бюро розслідувань.

Володимир Зеленський та Ірина Венедіктова

Після зміни влади в Україні вже своїм обов'язком пообіцяти завершити розслідування «справ Майдану» вважає президент Володимир Зеленський. Наприкінці 2019 року він заявив, що включення колишніх «беркутівців» в список на обмін полоненими ніяк не вплине на розслідування.

Нинішній генеральний прокурор Ірина Венедіктова пообіцяла в 2021 році забезпечити передання до суду справ Майдану «за основними провадженнями». Сьогодні, виступаючи зі звітом у парламенті, Венедіктова заявила, що ці розслідування – «справи честі».

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які гучні кримінальні провадження досі залишаються нерозкритими до кінця, незважаючи на заяви генеральних прокурорів.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: