Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Луценко пообіцяв, що на початку 2019 року буде завершено слідство у справі Захарченка щодо розстрілів на Майдані

7 грудня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що прокуратура завершила експертизу у справі про злочини під час Євромайдану і пообіцяв, що на початку 2019 року буде завершено слідство у справах Януковича, Захарченка, Якименка, Шуляка щодо розстрілів на Майдані. «Ми завершили експертизу у справі тих осіб, які віддавали, за версією слідства, наказ розстріляти мирний Майдан. Експертиза тривала довго, але її висновки підтверджують фактаж, дуже важко зібраний нашими слідчими. Відтак, на початку наступного року ми завершимо слідство, зможемо пред’явити суспільству, підозрюваним, а пізніше і звинувачуваним, докази того, що саме Янукович, Захарченко, Якименко, Шуляк, відповідно, президент, керівник СБУ, МВС, Внутрішніх військ та їх підлеглі віддали злочинні накази, через які на Майдані загинуло більше ста осіб, більше півтори тисячі були поранені», – заявив Луценко (відео 14:18).
Не виконано
Сказано 7 грудня 2018 р.

Джерело

  • https://youtu.be/ALFVsCvu1jU?t=858
  • https://www.facebook.com/LlutsenkoYuri/posts/1129675427231631
  • https://hromadske.ua/posts/gorbatyuk-prokomentuvav-zayavu-lucenka-pro-zavershennya-slidstva-shodo-rozstriliv-na-majdani
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65037

Результат

20 лютого 2019 року генеральний прокурор України Юрій Луценко прозвітував, що ГПУ цього року фактично завершила слідство по тих, хто віддав злочинні накази, що привели до вбивств і поранень на Майдані.

Комісія експертів і залучених фахівців на підставі 988 томів матеріалів слідства прийняла висновок, що загибель та поранення учасників мирних зібрань на Майдані знаходиться в прямому причинному зв'язку з рішеннями і діями екс-президента Януковича, екс-голови СБУ Якименка та його підлеглих, екс-міністра внутрішніх справ Захарченка та його підлеглих, зокрема і Шуляка, екс-міністра оборони Лебедєва, екс-начальника Генштабу Замани.

Однак, щоб передати справи підозрюваним, потерпілим та розпочати заочну процедуру засудження потрібно вдосконалити окремі положення КПКУ. Нагадаємо, у 2016 році Верховна Рада схвалила нові правила, дозволивши проводити заочну процедуру, якщо підозрюваний перебуває в розшуку понад 6 місяців або переховується за кордоном чи на окупованих територіях. Але ці правила перестали діяти після того, як офіційно запрацювало Державне бюро розслідувань.

Таким чином в жодній справі Майдану слідство не може бути завершено за заочною процедурою.