В Офісі генпрокурора вважають, що Вовк не підозрюваний – НАБУ

Читать на русском
В Офісі генерального прокурора вже сьомий місяць не погоджують клопотання про надання згоди на затримання фігурантів справи столичного адмінсуду.
Павло Вовк

Офіс генерального прокурора вважає, що голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк та судді цього суду не набули статусу підозрюваних у межах справи про створення злочинної організації з метою встановлення контролю над Вищою радою правосуддя та Вищою кваліфікаційною комісією суддів.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного суду.

«Після чергового звернення НАБУ до генпрокурора із проханням розглянути відповідні клопотання (про надання згоди на затримання та взяття під варту – ред.), ОГП направляє відповідь, якою погоджується з позицією ВРП щодо відсутності у суддів ОАСК статусу підозрюваних. Вказана позиція прямо суперечить позиції самого ж ОГП, який затверджував клопотання про відсторонення суддів ОАСК (під час якого зобов’язаний був перевірити підстави для звернення із відповідним клопотанням, у тому числі і набуття підозрюваними їх статусу), позиції ВАКС, який при розгляді клопотань про продовження строків підтвердив набуття всіма підозрюваними їх статусу», – інформують в бюро.

У НАБУ повідомили, що вказані клопотання про надання згоди на затримання та взяття під варту голови та суддів ОАСК були скеровані до ОГП ще в липні 2020 року. У грудні В Офісі генпрокурора повідомили, що погодження цих клопотань буде вирішено після уточнення позиції ВРП, враховуючи попередній розгляд клопотань про відсторонення суддів ОАСК.

«Повторні клопотання, подані особисто в.о. керівника САП 15 лютого, генпрокурор не підтримала», – інформує відомство.

Також у Національному бюро оприлюднили відео спроб примусового приводу голови ОАСК Вовка до антикорупційного суду, але детективам не вдалося це зробити, оскільки судове рішення не надає права затримувати підозрюваного або проникати до його житла чи іншого володіння. У НАБУ повідомили, що в суді вжили всіх заходів для того, щоб детективи не могли потрапити до приміщення і змінили пропускний режим.

«З листопада 2020 року потрапити на другий поверх, де знаходиться робоче місце підозрюваного голови суду, стороннім особам можна лише за дозволом, який, в свою чергу, надає один із підозрюваних учасників злочинної організації, очолюваної головою ОАСК. Наразі детективи утримуються від силового проникнення до судової установи. Водночас, сам голова ОАСК у соціальних мережах створює видимість відкритості до правосуддя, публікує неправдиві заяви та звинувачення на адресу НАБУ. Вирішити цю ситуацію може лише генпрокурор, чия бездіяльність впродовж півроку позбавляє слідство можливості використати передбачені законодавством процедури для досягнення завдань кримінального провадження», – підкреслили в бюро.

Голова та судді ОАСК продовжують порушувати процесуальні обов'язкиNABU

8 лютого мало відбутися засідання з обрання запобіжного заходу Вовку, а його самого мали примусово на нього доставити, проте цього не сталося. Детективи НАБУ не знайшли голову ОАСК за відомими адресами, а той зранку написав, що рішення про його привід – незаконне.

Минулого тижня НАБУ намагалося вручити голові ОАСК Вовку клопотання про його відсторонення від посади, але він відмовився його забирати. Також детективи нагадали йому, що 3 лютого Вовка чекають в ВАКС на засіданні.

Нещодавно антикорупційний суд продовжив до 17 березня строк розслідування справи плівок ОАСК. До цього Вовк вчергове не з'явився до ВАКС для обрання запобіжного заходу. Після чого детективи НАБУ вручили повістку голові ОАСК до ВАКС на 5 січня після відвідин ним свята, організованого колишнім народним депутатом Сергієм Ківаловим. Однак Вовк викинув документи з машини і поїхав.

5 січня голова Окружного адмінсуду Києва знову не з'явився на засідання, а тому прокурор САП просив слідчого суддю ВАКС надати дозвіл на примусовий привід Вовка. Втім суддя відмовив.

Раніше Національне антикорупційне бюро вдруге оголосило керівника Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка в розшук, оскільки той не з'явився до ВАКС, а також ігнорує виклики НАБУ на допит. Водночас у пресслужбі ОАСК повідомили, що Вовк перебуває на лікарняному через коронавірус. Після чергової неявки до суду НАБУ відправила до Офісу генерального прокурора проєкт клопотань до Вищої ради правосуддя про надання дозволу на затримання і арешт Вовка, його заступника Євгена Аблова, Келеберди та Погрібніченка.

Як відомо, 22 жовтня Вовк та його адвокат не з'явилися на засідання до Вищого антикорупційного суду, на якому йому мали обрати запобіжний захід. 29 жовтня керівник ОАСК вдруге не з'явився до суду і ВАКС вчергове відклав засідання на 5 листопада.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру голові ОАСК Вовку, Аблову, керівнику ДСА Холоднюку та іншим. За версією слідства, Вовк організував і створив злочинну організацію. Як вважають детективи, ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також політичних еліт та бізнес-кіл. Зокрема, для цього голова ОАСК нібито використовував схему з подання штучних, надуманих, адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи фізичних осіб до свого ж суду з подальшим «надшвидким» їхнім розглядом та з наперед визначеним результатом.

Крім того, зазначена організація намагалася захопити владу в Україні, отримавши контроль над Вищою радою правосуддя і Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Для цього вони нібито ухвалювали рішення в інтересах деяких чиновників, а ті, своєю чергою, призначали до ВРП та ВККС підконтрольних ОАСК осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: