Зеленський хоче скоротити повноваження ОАСК

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський запропонує Раді скоротити повноваження Окружного адмінсуду Києва.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський запропонує Верховній раді підтримати законопроекти для вирішення проблемних питань у судовій системі. Зокрема, планується урізати повноваження Окружного адмінсуду Києва.

Про це повідомляє пресслужба ОПУ в суботу, 13 лютого.

Рік і вісім місяців роботи ОПУ: як команда Зеленського виконує обіцянкиЗа місяць керівники Офісу президента дали 13 нових обіцянок, виконали – 5, не виконали – 8.

Йдеться про три проєкти законів.

«У разі ухвалення першого законопроекту всі судові спори, у яких оскаржуються акти центральних органів виконавчої влади, державних регуляторів та будь-якого іншого суб'єкта владних повноважень, які поширюються на всю територію України, забираються з виключної підсудності Окружного адміністративного суду міста Києва і будуть передані Верховному Суду як суду першої інстанції. Судом апеляційної інстанції у таких спорах буде Велика Палата Верховного Суду», - пояснили у Зеленського.

Пояснюється, що таке врегулювання підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб'єктів владних повноважень, які раніше могли провокуватися через оскарження в ОАСК.

«Другий законопроект передбачає обов’язкову перевірку на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя, а також врегульовує питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів як постійного структурного підрозділу секретаріату ВРП», - розповідають в ОПУ.

Третім законопроектом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення й запроваджується відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя, додали у президента.

На думку Зеленського, ухвалення таких законопроектів вкрай необхідно і Рада повинна розглянути їх як можна швидше.

Нагадаємо, на цьому тижні ОАСК задовольнив позов мера Бахмута до НАЗК.

Раніше також повідомлялося, що главу ОАСК Вовка не змогли доставити на засідання суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: