ВАКС наклав грошове стягнення на обвинуваченого у справі ОПЗ

Читать на русском
Антикорупційний суд наклав на одного з обвинувачених у справі одеського заводу понад 7000 грн грошового стягнення.
Микола Щуріков

Вищий антикорупційний суд наклав 7357 грн грошового стягнення на колишнього першого заступника директора ПАТ «Одеський припортовий завод» Миколу Щурікова, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура разом із першим заступником голові правління НАК «Нафтогаз України» Сергієм Переломою обвинувачують у розтраті понад 205 млн грн.

Таке рішення 29 жовтня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Під час підготовчого засідання через неявку Щурікова до суду судді вирішили накласти на нього грошове стягнення за такі ж неявки 2 липня, 3 серпня та 17 вересня загалом на суму 7357 грн. Також колегія визнала неповажними причини його неявки.

За версією слідства, у період з травня по грудень 2015 року Щуріков та Перелома організували схему з виведення коштів шляхом закупівлі за завищеними цінами природного газу, видобутого ПАТ «Укрнафта», для потреб «Одеського припортового заводу».

Корупційна складова цієї схеми полягала у наступному: ПАТ «Укрнафта», найбільша нафто- і газодобувна компанія України з часткою державної власності 50% +1 акція, не маючи ліцензії на продаж природного газу, здійснює реалізацію блакитного палива через посередників за договорами про спільну діяльність. За сприяння Переломи та Щурікова у травні 2015 року постачальником газу, видобутого «Укрнафтою», для потреб ОПЗ стала одна із фірм-посередників, а саме ТОВ «Енергоальянс». Згідно висновків економічної експертизи, попри чисельні конкурентні пропозиції від інших постачальників, закупівля газу через ТОВ «Енергоальянс» здійснювалася за цінами, вищими за середньоринкові.

Загальна сума закупівель за договорами з ТОВ «Енергоальянс» у травні-грудні 2015 року перевищує 4 млрд грн. При цьому встановлена сума збитків, завданих державі внаслідок незаконних оборудок, складає понад 205 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ завершило розслідування справи ОПЗ. Наприкінці 2016 року САП скерувала до суду обвинувальний акт стосовно Щурікова та Переломи. За три роки суд так і не виніс вирок у справі, а 29 жовтня 2019 року її розгляд перенесли до Вищого антикорупційного суду за підсудністю. За рік ВАКС не провів навіть підготовчого засідання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: