Перехідне законодавство щодо Донбасу та Криму: що пропонує Мінреінтеграції

Читать на русском

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій завершило розроблення проєкту закону «Про державну політику перехідного періоду». Текст документа буде доступний для обговорення до 29 січня, після чого його відправлять до Верховної ради. «Слово і діло» пропонує подивитись, що передбачає проєкт закону профільного міністерства.

Законопроєкт визначає загальні засади відповідальності, амністії та люстрації за дії під час тимчасової окупації територій України.
Перехідне законодавство по Донбасу та КримуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Згідно із законопроєктом «Про державну політику перехідного періоду» пропонується уніфікувати підходи щодо тимчасово окупованих територій (ТОТ) у Донецькій та Луганській областях та АР Крим.

Щодо законодавства необхідно дійти згоди стосовно законів України та тієї їх частини, яка стосується ТОТ. Пропонується запровадити елементи перехідного правосуддя, зокрема, відповідальність за правопорушення, скоєні під час окупації. Також йдеться про обмеження права займати посади тим громадянам, які залучалися до діяльності окупаційних сил та окупаційних адміністрації.

Йдеться про те, що законодавство має передбачати право на правду про міжнародний збройний конфлікт та заходи щодо неповторення окупації.

Законопроєкт також окреслює засади відновлення діяльності органів правосуддя на деокупованих територіях, зокрема :

  • порядок визначення територіальної підсудності протягом перехідного періоду;

  • виклик в суд та повідомлення про судове рішення учасників справи з ТОТ;

  • обчислення термінів позовної давності та поновлення процесуальних строків.

Також передбачається розв’язання питань підслідності кримінальних правопорушень, скоєних на ТОТ та здійснення спецрозслідування та спецпровадження стосовно осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Серед питань, які давно слід було врегулювати, передбачено надання юридичної сили правочинам, здійсненим на ТОТ:

  • підтвердження фактів народження/смерті;

  • укладання/розірвання шлюбу;

  • визнання здобутих компетентностей та освітніх кваліфікацій.

Крім того, законопроєкт пропонує унормувати питання формування кадрових резервів держслужбовців та поліцейських для роботи на деокупованих територіях, створення тимчасових адміністрацій до проведення місцевих виборів та закріплення соцгарантій для мешканців ТОТ.

Законопроєкт визначає загальні засади відповідальності, амністії та люстрації за дії під час тимчасової окупації територій України.

Пропонується розподілення регулювання на два періоди: конфліктний включає в себе частину перехідного періоду, впродовж якого тривають заходи з відновлення територіальної цілісності України, а постконфліктний – подолання наслідків збройної агресії РФ та тимчасової окупації, реінтеграція деокупованих територій, відновлення на них конституційного ладу України.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, що передбачає закон про референдум, які питання можна виносити на розгляд, а які лишилися під забороною.

Також ми відстежували динаміку обстрілів сил ООС у грудні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: