Динаміка обстрілів сил ООС: 218 порушень режиму припинення вогню у грудні

Читать на русском

Незважаючи на перемир’я, обстріли в зони ООС останні два місяці відбуваються щодня. Єдиним винятком стало 6 грудня, День Збройних сил України, коли бойовики не атакували. Якщо у листопаді сталося 83 порушення режиму припинення вогню, то від 27 листопада 2020-го по 3 січня 2021-го зафіксовано 218 обстрілів українських позицій. «Слово і діло» пропонує подивитись динаміку обстрілів у грудні 2020 року.

Загальна кількість обстрілів сил ООС з 27 листопада 2020 року по 3 січня 2021 року становила 218 разів. У результаті, за даними РНБО та Інформаційно-аналітичного центру нацбезпеки України жоден український військовослужбовець не загинув, дев’ятеро – поранені.

4 грудня, в районі Луганського український військовослужбовець був поранений внаслідок пострілу ворожого снайпера. Боєць перебуває у лікувальному закладі, його стан стабільний. По українських позиціях бойовики також стріляли з мінометів і гранатометів.

Представники України в ТКГ надіслали письмове повідомлення про подію до СММ ОБСЄ, також українська сторона звернулася до Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), що здійснює заходи з перевірки інциденту.

У День Збройних сил України 6 грудня в районі проведення ООС бойовики жодного разу не атакували. Наших бійців на Донбасі відвідав президент Володимир Зеленський, привітав військовослужбовців зі святом і вручив державні нагороди та цінні подарунки.

Однак вже наступного дня українські позиції бойовики обстрілювали 4 рази.

21 грудня, близько 08.00 ранку наші позиції ООС в Донецькій області обстрілювались 6 разів. Поранені двоє військових, яким надали медичну допомогу. Їхній стан стабільний.

Українська сторона СЦКК висунула вимогу про припинення вогню, підготувала та направила ноту до СММ ОБСЄ.

24 грудня на Донбасі двоє українських військовослужбовців зазнали поранень. У цілому за день зафіксовано п'ять порушень режиму припинення вогню.

У Донецькій області СММ зафіксувала 46 порушень режиму припинення вогню, зокрема 17 вибухів невизначеного походження, із яких більшість сталася у районах на північ від Широкиного (підконтрольний урядові, 100 км на південь від Донецька), а також поблизу Донецької фільтрувальної станції (ДФС, 15 км на північ від Донецька). Про це йдеться у звіті ОБСЄ.

За попередній звітний період було зафіксовано 97 порушень режиму припинення вогню, з яких більшість сталася в районах на північ від Широкиного.

Раніше «Слово і діло» досліджувало, як до річниці «нормандського» саміту виконувалися домовленості щодо Донбасу.

Також ми розбирались, що змінить продовження дії закону про особливий статус ОРДЛО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: