Верховний суд залишив анульованою угоду між УЗ та приватною фірмою

Читать на русском
Верховний суд залишив без змін рішення господарських судів про визнання недійсними договорів між приватною фірмою і УЗ.

Верховний суд залишив анульованими договори між філією «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» (раніше державне підприємство «Укрзалізничпостач») і фірмою «Воленс Трейд» (раніше «Вог Аеро Джет»), які є предметом розслідування НАБУ і САП.

Таке рішення 2 грудня ухвалила колегія суддів Касаційного господарського суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 27 липня 2017 року Господарський суд Києва анулював договори між філією УЗ та фірмою «Воленс Трейд» за позовом НАБУ. 18 жовтня того ж року Київський апеляційний госпсуд залишив це рішення без змін. 15 березня 2018 року Верховний суд також залишив це рішення без змін.

Втім пізніше Конституційний суд України визнав неконституційними повноваження НАБУ з подачі позовів про визнання недійсними угод. Тому фірма «Воленс Трейд» подала заяву про перегляд рішень про анулювання угод, проте всі три інстанції відмовили компанії.

Як відомо, НАБУ завершило розслідувати справу «Вог Аеро Джету». За даними слідства, в березні 2016 року «Вог Аеро Джет» виграло тендер і уклало з філією УЗ договір поставки дизпалива за економічно вигідною ціною, яка на той момент була нижчою за ринкову. Згодом УЗ і постачальник тричі (23, 25 і 29 березня 2016 року) підписували додаткові угоди до договору поставки. Відповідно до цих угод, посадовці УЗ, користуючись нормою закону про можливість підвищення ціни до 10% у разі її коливання на ринку, кілька разів додатково збільшували вартість дизпалива для залізниці.

Як з'ясували детективи, законних підстав для укладення третьої додаткової угоди не було, оскільки протягом 25-29 березня 2016 року ринкові ціни на паливо не зростали. Надалі УЗ закупила у фірми три чверті від запланованого обсягу палива за цінами, підвищеними на підставі третьої додаткової угоди, й у підсумку переплатила постачальнику за дизельне паливо 92 мільйони гривень.

Нагадаємо, суд за позовом УЗ стягнув з «Воленс Трейд» понад 90 мільйонів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: