Справа «Вог Аеро Джету»: угоди з УЗ про підвищення цін визнали недійсними

Читать на русском
Столичний Госпсуд визнав недійсними додаткові угоди УЗ з комерційною фірмою, якими підвищувалася ціна на паливо.

Суд визнав недійсними п'ять додаткових договорів, укладених між філією «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» (раніше державне підприємство «Укрзалізничпостач») і фірмою «Воленс Трейд» (раніше «Вог Аеро Джет»), якими підвищувалася ціна на паливо.

Таке рішення ухвалила суддя Господарського суду міста Києва Оксана Блажівська за результатами розгляду позову НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, НАБУ подало позов про визнання зазначених додаткових договорів недійсними. В обґрунтування заяви у відомстві вказали, що цими договорами була завищена ціна на паливо і вони були укладені всупереч інтересам держави.

Вивчивши позов, суддя Блажівська задовольнила його повністю. Вона встановила, що під час укладення зазначених п'яти додаткових договорів сторони знали про відсутність збільшення вартості дизельного палива внаслідок коливань цін. Також суддя додала, що сторони договорів повинні були усвідомлювати, що ці договори призведуть до порушення вимог, передбачених пунктом 2 частини 5 статті 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Як відомо, НАБУ завершило розслідувати справу «Вог Аеро Джету». За даними слідства, в березні 2016 року «Вог Аеро Джет» виграло тендер і уклало з філією УЗ договір поставки дизпалива за економічно вигідною ціною, яка на той момент була нижчою за ринкову. Згодом УЗ і постачальник тричі (23, 25 і 29 березня 2016 року) підписували додаткові угоди до договору поставки. Відповідно до цих угод, посадовці УЗ, користуючись нормою закону про можливість підвищення ціни до 10% у разі її коливання на ринку, кілька разів додатково збільшували вартість дизпалива для залізниці.

Як з'ясували детективи, законних підстав для укладення третьої додаткової угоди не було, оскільки протягом 25-29 березня 2016 року ринкові ціни на паливо не зростали. Надалі УЗ закупила у фірми три чверті від запланованого обсягу палива за цінами, підвищеними на підставі третьої додаткової угоди, й у підсумку переплатила постачальнику за дизельне паливо 92 мільйони гривень.

Нагадаємо, суд за позовом УЗ стягнув з «Воленс Трейд» понад 90 мільйонів. Раніше САП програла апеляцію на відмову відстороняти чиновника УЗ у справі «Вог Аеро Джету». Також суд зняв арешт з половини квартири підозрюваного в цьому провадженні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: