Справа «Вог Аеро Джету»: ВАКС не повернув обвинувачення стосовно організатора

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив захиснику обвинуваченого організатора злочину у поверненні обвинувального акту прокурору.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд не повернув прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувальний акт стосовно Анатолія Савича, якого обвинувачують в організації справи «Вог Аеро Джету» про 92 млн грн збитків філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця».

Таке рішення 12 листопада ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Під час підготовчого засідання адвокат Савича подав клопотання про повернення обвинувального акту прокурору САП. В обґрунтування він зазначив про порушення вимог п. 5 ч. 2 ст. 291 КПК України в частині неналежного викладення в обвинувальному акті фактичних обставин кримінального правопорушення. На думку захисника, в обвинувальному акті відсутнє формулювання визначеного способу дій Савича як організатора.

Крім цього, захисник зазначав про відсутність в обвинувальному акті переліку службових повноважень його клієнта, які, за версією сторони обвинувачення, давали йому можливість впливати на господарську діяльність ТОВ «Вог Аеро Джет» або на діяльність службових осіб філії «Центр забезпечення виробництва» УЗ. Своєю чергою прокурор САП заперечував проти задоволення заявленого клопотання, оскільки вважав, що обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Савича відповідає вимогам ст. 291 КПК України та підлягає розгляду в судовому провадженні.

Вивчивши клопотання, судді відмовили в його задоволенні.

Раніше ВАКС вирішив заочно судити організатора справи «Вог Аеро Джету». За версією слідства, у Савича на початку лютого 2016 року з'явився умисел на отримання неправомірної вигоди для «Вог Аеро Джети» за рахунок філії «Центру забезпечення виробництва» УЗ. Також організатор брав управлінські рішення з фінансово-господарської діяльності «Вог Аеро Джет» представляв інтереси фірми в безпосередніх відносинах із посадовцями замовників, зокрема державних підприємств «Укрзалізничпостач» і ЦЗВ УЗ. Зазначена особа мала міцні товарисько-ділові відносини, за допомогою яких забезпечила перемогу «Вог Аеро Джет» у конкурсних торгах із закупівлі дизельного палива й подальше підвищення ціни на нього шляхом укладення додаткових угод до договору поставки.

Нагадаємо, НАБУ і САП оголосили Савича в розшук. Крім того, НАБУ виділило щодо нього матеріали в окреме провадження. Пізніше суд заочно взяв Савича під варту, а також дозволив заочне слідство стосовно нього.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: