НАБУ завершило розслідувати справу «Вог Аеро Джет»

Читать на русском
Підозрюваним у зловживанні службовим положенням колишнім і чинним чиновникам УЗ, а також представникам Вог Аеро Джет відкрили матеріали справи.

Детективи НАБУ завершили розслідування за фактом нанесення збитків ПАТ «Укрзалізниця» під час закупівлі дизельного палива в ТОВ «Вог Аеро Джет» (нині ТОВ «Воленс Трейд»).

Про це журналісту «Слова і Діла» розповіли в прес-службі відомства.

За інформацією Нацбюро, адвокатам і підозрюваним ще 7 вересня відкрили доступ до матеріалів досудового розслідування для ознайомлення.

«Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили посадовцям ПАТ «Укрзалізниця» та представників ТОВ «Вог Аеро Джет» (навесні 2018 року змінило назву на ТОВ «Воленс Трейд») про завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні за фактом завдання збитків «Укрзалізниці» при закупівлі дизпалива. 7 вересня 2018 року стороні захисту відкриті матеріали справи для ознайомлення», – зазначили в Бюро.

Як відомо, НАБУ та САП повідомили про підозру екс-начальнику та його заступнику філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця», чинному начальнику відділу нафтопродуктів управління обліку нафтопродуктів і складського господарства ЦЗВ УЗ Андрію Бондаренку, а також двом представникам «Вог Аеро Джет». Одному з представників приватної фірми повідомили про підозру заочно, йому відводить роль організатора схеми, й зараз Анатолій Савич оголошений у розшук. За інформацією правоохоронців, він переховується за кордоном.

За даними слідства, в березні 2016 року «Вог Аеро Джет» виграло тендер і уклало з ЦЗВ УЗ договір поставки дизпалива за економічно вигідною ціною, яка на той момент була нижчою за ринкову. Згодом УЗ і постачальник тричі (23, 25 і 29 березня 2016 року) підписували додаткові угоди до договору поставки. Відповідно до цих угод, посадові особи УЗ, користуючись нормою закону про можливість підвищення ціни до 10% у разі її коливання на ринку, кілька разів додатково збільшували вартість дизпалива для залізниці.

Як з'ясували детективи, законних підстав для укладення третьої додаткової угоди не було, оскільки протягом 25-29 березня 2016 року ринкові ціни на паливо не зростали. Надалі УЗ закупила у фірми три чверті від запланованого обсягу палива за цінами, підвищеними на підставі третьої додаткової угоди, й у підсумку переплатила постачальнику за дизельне паливо 92 мільйони гривень.

Нагадаємо, суд спочатку відпустив під особисте зобов'язання трьох підозрюваних у справі «Вог Аеро Джет». Пізніше суд відпустив і четвертого підозрюваного.

Також суддя відсторонив на два місяця від посади чинного посадовця ЦЗВ УЗ Андрія Бондаренка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: