Плівки ОАСК: як Вовк і Ко «воюють» із НАБУ

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

Майже п'ять місяців тому детективи Національного антикорупційного бюро проводили обшуки в Окружному адміністративному суді Києва. Тоді ж вони вручили підозри у справі про створення головою ОАСК Павлом Вовком злочинної організації. Її метою було захопити владу, а саме встановити контроль над Вищою радою правосуддя та Вищою кваліфікаційною комісією суддів, а також ухвалювати замовні рішення. За цей час у справі навіть не змогли обрати запобіжних заходів, не кажучи про усунення фігурантів від здійснення правосуддя. Що ж із розслідуванням тепер?

Війна в ОГП

17 липня НАБУ одержало погоджені заступником генерального прокурора Андрієм Любовичем повідомлення про підозру голові Вовку та суддям ОАСК. На той момент керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, який мав погоджувати підозри, був у відпустці, і тому детективам довелося йти в Офіс генпрокурора. Сам Любович, кажуть співрозмовники в органах правопорядку, через цю історію втратив посаду – потрапив під скорочення.

Спочатку його просто усунули від розслідування, коли ОГП одержав від НАБУ проєкти клопотань про одержання дозволу на затримання фігурантів справи, взяття їх під варту та тимчасове відсторонення. Після цього ОГП просто ігнорував ці клопотання. Згодом звернення про відсторонення погодили й направили до Вищої ради правосуддя, але зі «старими» підозрами, які вручалися заочно.

Однак, залишилися без відповіді клопотання про арешт Вовка і Ко. Без цих документів детективи НАБУ навіть не могли просити Вищий антикорупційний суд узяти під варту підозрюваних або відправити під домашній арешт. Після закінчення відпустки Холодницького детективи спробували отримати його згоду на ці звернення. Але, за інформацією джерел у НАБУ, він повідомив, що це робити «вже запізно». Водночас у коментарі «Слово і діло» Холодницький заперечив цю інформацію і повідомив, що ніякі клопотання йому не направляли та з цих питань не звертались. Згодом, вінзвільнився з посади, залишивши НАБУ наодинці з ОГП – всі клопотання по суддях (а також інших спецсуб’єктах, будь-то міністр, депутат чи адвокат) треба погоджувати у генпрокурора Ірини Венедіктової чи її заступників.

Тож НАБУ спробувало обрати голові та суддям ОАСК запобіжні заходи, не пов'язані із обмеженням свободи. Детективи просять ВАКС визначити підозрюваним застави із покладанням обов’язків. Втім фігуранти обрали тактику ігнорування засідань – тричі Вовк не з’являвся до суду разом із іншими підозрюваними. Через це НАБУ вдруге оголосило його в розшук, а 27 листопада направило до ОГП проєкти клопотань про дозвіл на затримання та арешт чотирьох фігурантів, які ще має розглянути ВРП. Наразі відповіді від ОГП детективи не отримали.

Додамо, що паралельно з’ясувалася інформація про те, що керівництво ОГП намагалося зірвати спецоперацію НАБУ щодо ОАСК. За інформацією «Цензор.НЕТ», начальник одного з департаментів ОГП намагався тиснути на прокурорів у справі Вовка та вивідати усе про майбутні обшуки. Прокурори зробили аудіозапис цих розмов, але офіційно ніхто цієї інформації ані підтвердив, ані спростував. За даними «Слово і діло», така розмова дійсно мала місце.

Все під контролем Вовка

Іншим органом, який «грає» на стороні Вовка, є ВРП. Одразу після підозри орган ухвалив рішення «щодо забезпечення авторитету правосуддя у зв’язку з інформаційною кампанією, яка загрожує незалежності судової влади». Саме так ВРП назвала оприлюднені плівки ОАСК. На думку органу, такі дії НАБУ впливають на незалежність судової влади та підривають авторитет правосуддя в цілому. З ним, до речі, не погодився пленум Верховного суду. Там вважають, що фігуранти плівок використали свої повноваження не за призначенням.

Згодом ВРП підтвердила свою позицію і під час розгляду клопотань про тимчасове відсторонення голови та суддів ОАСК. Орган нікого з фігурантів не усунув, а щодо деяких взагалі встановив факт не набуття статусу підозрюваного. Попри те, що суддям потім повторно особисто вручили підозри. У НАБУ ж вважають, що відсторонити ОАСКівців завадили зв’язки деяких членів ВРП із головою суду Вовком. Напередодні засідань бюро продемонструвало нові записи про це. Але ніхто з фігурантів-членів ВРП не взяв навіть самовідвід, а в задоволенні клопотання прокурора про відвід – відмовили.

Цілком очевидно, що якщо керівництво ОГП і погодить ці клопотання про дозвіл на арешт і затримання голови та суддів ОАСК, то ВРП навряд позитивно їх розгляне. Але наразі у НАБУ немає іншого виходу, аніж спробувати це зробити. Вовк і надалі буде ігнорувати виклики – на його думку, він не є підозрюваним у справі. Детективи вже спробували одержати дозвіл на примусове доставлення голови та суддів ОАСК до антикорупційного суду. Але слідчий суддя Андрій Біцюк відмовив, оскільки він не зміг за відео встановити, кому саме вручили повістки до суду.

Тож тепер уся подальша доля цієї справи лежить на керівництві ОГП, на розгляді якого перебувають клопотання про арешт Вовка та суддів ОАСК. Втім навіть якщо Офіс генпрокурора погодить клопотання, то ВРП навряд «зіграє» на боці НАБУ. Перебіг такої гучної справи про створення злочинної організації з метою захоплення влади в суддівських органах самоврядування та ухвалення замовних рішень відбувається у тиші, як з боку ОГП, так і Офісу президента.

Єдине, на що відреагували в Офісі президента, так це на петицію про ліквідацію ОАСК. Там сказали, що розпочали консультації з ВРП. Так, з тією самою, яка поки що «грає» на боці ОАСКу.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: