Збитки АМПУ: майно обвинуваченого залишили заарештованим

Читать на русском
Слідчий суддя антикорупційного суду відмовився переглядати арешт майна, оскільки підозрюваний уже набув статусу обвинуваченого.

Вищий антикорупційний суд відмовився переглядати арешт майна колишнього директора приватної компанії «Нові Технології-Україна» Едуарда Самелюка, оскільки він уже набув статусу обвинуваченого у справі 21,36 млн грн збитків державного підприємства «Адміністрація морських портів України».

Таке рішення 23 листопада ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

24 січня суд заарештував земельну ділянку площею 0,0593 га; нежитлове приміщення площею 35,6 кв. м, а також автомобілі BMW X3 2018 року випуску і Mercedes-Benz GLE 450 2019 року випуску Самелюка. Однак його адвокат подав клопотання про скасування арешту майна.

У документі захисник Самелюка вказував, що майно заарештовано з метою забезпечення відшкодування шкоди (цивільний позов). Втім, як стверджує адвокат, станом на час подання даного клопотання цивільний позов у кримінальному провадженні відсутній. Тому на думку захисника вказане свідчить про неможливість накладення арешту для забезпечення цивільного позову, який буде поданий в майбутньому, оскільки це унеможливлює з`ясування питання співмірності вартості майна на яке детектив просив накласти арешт та ціни позову, оскільки він ще не поданий зацікавленою особою.

Вивчивши клопотання, суддя закрив за ним провадження, оскільки Самелюк набув статусу обвинуваченого. Тому, питання арешту має вирішувати колегія суддів під час розгляду справи по суті.

Як відомо, у цій справі крім Самелюка НАБУ повідомило про підозру ексначальнику Одеської філії АМПУ Михайлу Соколову, Олексію Калюжному (головному інженеру ОФ АМПУ), Олексію Лагуткіну (директора фірми «ЛІГОС УА») та Олександру Лазанюку, але заочно, оскільки він переховується за кордоном і перебуває в розшуку як підозрюваний в організації іншої справи – про заволодіння 247 млн грн АМПУ. Суд його заочно заарештував у тій справі. Пізніше суд обрав підозрюваним запобіжний захід.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: