Збитки АМПУ: САП у листопаді направить справу до суду

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива та прокурора про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування стороні захисту.
Адміністрація морських портів України

Вищий антикорупційний суд обмежив до 16 листопада строк на ознайомлення з розслідуванням Національного антикорупційного бюро підозрюваним у справі 21,36 млн грн збитків державного підприємства «Адміністрація морських портів України».

Таке рішення 13 жовтня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 14 травня НАБУ і САП завершили слідство у справі 21,36 млн грн збитків АМПУ і відкрили матеріали слідства стороні захисту на ознайомлення. Однак, як стверджує детектив, адвокати та підозрювані зволікають із процедурою ознайомлення і тому просив обмежити їх в строках. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив частково.

Як відомо, слідство встановило, що у 2015 році підозрювані у змові організували закупівлю коштом державного бюджету послуг із будівництва причалу в Одеському морському торговельному порті у такий спосіб, що перемогу в ній здобула приватна компанія.

Ця компанія насправді не мала відповідного досвіду, а її пропозиція не відповідала умовам закупівлі. Під час виконання договору, в день фактичного початку виконання робіт, між директором компанії-переможця та директором компанії, яка здавала в оренду днопоглиблювальний караван, було підписано додаткові угоди, в яких суттєво збільшено вартість фрахту днопоглиблювального каравану. При цьому, обидві компанії, як з'ясувало слідство, контролювала одна особа.

В результаті, такі дії призвели до суттєвого збільшення вартості виконаних робіт, замовником яких була Одеська філія «АМПУ». Однак посадовці «АМПУ», зловживаючи своїм службовим становищем, підписали акти виконаних робіт і здійснили відповідний перерахунок коштів приватним компаніям. Внаслідок таких дій, як встановило слідство, держава в особі ДП «АМПУ» незаконно переплатила понад 21,36 млн грн.

За даними «Слово і діло», у цій справі НАБУ повідомило про підозру ексначальнику Одеської філії АМПУ Михайлу Соколову, Олексію Калюжному (головному інженеру ОФ АМПУ), Олексію Лагуткіну (директору фірми «ЛІГОС УА»), Едуарду Самелюку (ексдиректору компанії «Нові Технології-Україна») та Олександру Лазанюку, але заочно, оскільки він переховується за кордоном і перебуває в розшуку як підозрюваний в організації іншої справи – про заволодіння 247 млн грн АМПУ. Суд його заочно заарештував у тій справі. За даними слідства, Лазанюк є наближеною особою до колишнього народного депутата Сергія Фаєрмарка.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру п'яти особам у завданні збитків АМПУ в понад 21 млн грн. Пізніше суд обрав їм запобіжний захід.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: