НАБУ завершило розслідування справи про збитки АМПУ

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку завершили досудове слідство у справі збитків державного підприємства під час закупівлі будівництва причалу.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні про завдання понад 21,36 млн грн збитків державному підприємству «Адміністрація морських портів України».

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

«Розслідування факту завдання понад 21,36 млн грн збитків державному підприємству «Адміністрація морських портів України» завершено. 14 травня НАБУ і САП відкрили матеріали слідства для ознайомлення чотирьом підозрюваним та їхнім захисникам», – інформують у відомстві.

Слідство встановило, що у 2015 році підозрювані у змові організували закупівлю коштом державного бюджету послуг із будівництва причалу в Одеському морському торговельному порті у такий спосіб, що перемогу в ній здобула приватна компанія.

Справа про збитки АМПУ: чотирьом підозрюваним визначили заставуАнтикорупційний суд частково задовольнив клопотання детектива і прокурора про застосування запобіжного заходу підозрюваним.

Ця компанія насправді не мала відповідного досвіду, а її пропозиція не відповідала умовам закупівлі. Під час виконання договору, в день фактичного початку виконання робіт, між директором компанії-переможця та директором компанії, яка здавала в оренду днопоглиблювальний караван, було підписано додаткові угоди, в яких суттєво збільшено вартість фрахту днопоглиблювального каравану. При цьому, обидві компанії, як з'ясувало слідство, контролювала одна особа.

В результаті, такі дії призвели до суттєвого збільшення вартості виконаних робіт, замовником яких була Одеська філія «АМПУ». Однак посадовці «АМПУ», зловживаючи своїм службовим становищем, підписали акти виконаних робіт і здійснили відповідний перерахунок коштів приватним компаніям. Внаслідок таких дій, як встановило слідство, держава в особі ДП «АМПУ» незаконно переплатила понад 21,36 млн грн.

Як відомо, за даними «Слово і діло», у цій справі НАБУ повідомило про підозру ексначальнику Одеської філії АМПУ Михайлу Соколову, Олексію Калюжному (головному інженеру ОФ АМПУ), Олексію Лагуткіну (директору фірми «ЛІГОС УА»), Едуарду Самелюку (ексдиректору компанії «Нові Технології-Україна») та Олександру Лазанюку, але заочно, оскільки він переховується за кордоном і перебуває в розшуку як підозрюваний в організації іншої справи – про заволодіння 247 млн грн АМПУ. Суд його заочно заарештував у тій справі. За даними слідства, Лазанюк є наближеною особою до колишнього народного депутата Сергія Фаєрмарка.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру п'яти особам у завданні збитків АМПУ в понад 21 млн грн. Пізніше суд обрав їм запобіжний захід.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: