Україна через КСУ може втратити транші МВФ і кредити ЄС – Мінфін

Читать на русском
Україна через скандал з КСУ може не отримати два транші МВФ, кредити ЄС і Світового банку. Йдеться про мільярди доларів і мільйони євро.
rbc.ua

Рішення Конституційного суду поставило під загрозу міжнародну фінансову підтримку України. Країна може не отримати два транші МВФ, кредити ЄС і Світового банку. Йдеться про мільярди доларів і мільйони євро.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає пресслужба міністерства в середу, 4 листопада.

Президент і Рада проти КСУ: які пропозиції для розв'язання кризиВолодимир Зеленський пропонує звільнити суддів КСУ, а народні депутати – повернути скасовані статті антикорупційного законодавства.

За його словами, рішення КСУ щодо «недостовірного декларування» порушило довіру західних кредиторів. Зокрема, Марченко послався на оцінки керівництва Світового банку.

«Там вважають, що Україна порушує свої зобов'язання за кредитним договором DPL. Це ставить під загрозу всі проєкти банку з Україною. Загалом, мова йде про $2,23 млрд», - зазначив міністр.

Також, за його словами, через рішення КСУ Україна ризикує в цьому році втратити два транші МВФ по $700 млн, а також €600 млн кредиту ЄС і $350 млн - від Світового банку.

Крім того, в наступному 2021 році українська влада може не отримати ще $1,5 млрд від МВФ, €600 млн від ЄС і $350 млн Світового банку.

Марченко також додав, що вже майже був готовий до висновку проєкт з МБРР щодо протидії в Україні COVID-19 обсягом $300 млн. Переговори щодо підписання заплановані на 16 листопада, а схвалення Світовим Банком - на 11 грудня, але через рішення КСУ ці питання заблоковані.

Нагадаємо, судді КС на закритому засіданні визнали неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Президент Володимир Зеленський запропонував звільнити весь склад КСУ, а Рада 5-6 листопада може ухвалити законопроект про відновлення е-декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: